Radovanić u Berlinu: Podrška Njemačke, Crna Gora i Zapadni Balkan moraju biti dio EU

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić prisustvovao je konferenciji o bezbjednosti, politici proširenja EU i susjedskoj politici zemalja Zapadnog Balkana koja se održala u Berlinu a prilikom koje se na njenim marginama sastao sa Nikolom Dimitrovim, bivšim ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

U razgovoru sa Dimitrovim naglašeno je da je to što Sjeverna Makedonija nije dobila otvaranje pregovora sa EU bio veliki udarac za EU integracije, da je došlo do porasta euroskepticizma u regionu i da je to nešto sa čime se Brisel mora pozabaviti a posebnu u svjetlu aktuelne ukrajinske krize.

„Balkan mora biti dio EU“, zaključeno je u razgovoru sa Dimitrovim.

Na konferenciji koja je održana u organizaciji Instituta za nauku i politiku, pod pokroviteljstvom Federalne Vlade Njemačke bilo je riječi i o odnosu EU prema Zapadnom Balkanu gdje je Radovanić dao osvrt na političku situaciju u Crnoj Gori.

On je istakao spremnost nove evropske Vlade u Crnoj Gori da u svoj fokus visoko na listi prioriteta stavi integracije i pregovarački proces.

„Očekujemo podršku i pomoć na putu sprovođenja reformi kako bi ubrzali naš put ka EU. Naša želja je da budemo naredna članica jer Crna Gora to zaslužuje. Nemamo otvorenih pitanja sa državama iz susjedstva. Primjer Crne Gore može značajno uticati na jačanje mišljenja za važnost i potrebu integracija u regionu“, naglasio je Radovanić na konferenciji.

Učešće na konferenciji između ostalih uzeli su Manuel Saracin, specijalni predstavnik za zemlje Zapadnog Balkana njemačke Vlade, poslanici Bundestaga kao i neki od bivših ministara vanjskih poslova zemalja regiona.

Konferenciji su prisustvovali i šefovi odjeljenja za planiranje i strategiju u ministarstvima vanjskih poslova Francuske i Češke Republike.