Radovanić sa Fajeom: Za Crnu Goru je od suštinskog značaja da podrška Francuske u integracionom procesu u EU ne posustane

Za Crnu Goru je od suštinskog značaja da podrška Francuske u integracionom procesu u EU ne posustane, već da se kontinuirano unapređuje i proširuje, poručio je generalni sekretar URE Mileta Radovanić na sastanku sa Nikolasom Fajeom, šefom misije za Zapadni Balkan u Ministarstvu za Evropu i inostrane poslove Republike Francuske u Parizu.

Na sastanku je iskazana spremnost da se, naročito u periodu francuskog predsjedavanja EU (prvo polugodište 2022. godine), intenzivira saradnja i postignu rezultati koji bi bili na obostranu korist, prenose iz URE.

„Crna Gora je snažno opredijeljena da novu metodologiju, koja je dominantno određena francuskim pozicijama, iskoristi na najbolji mogući način. Vjerujemo da će Francuska ostati čvrst partner i prijatelj Crne Gore, kako je to oduvijek i bilo. U tom smislu, usvajanje Strategije za Zapadni Balkan najavljuje značajnije francusko prisustvo kako u političkoj tako i u ekonomskoj sferi. Mi smo opredijeljni da uložimo sve napore kako bi napravili dodatni iskorak na polju vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava”, kazao je Radovanić Fajeu.

Kako ističu iz URE na sastanku je pozdravljen razvoj kvalitetnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Francuske koji punu valorizaciju dobijaju u privredno-ekonomskoj, turističkoj, obrazovnoj, kulturnoj i sportskoj dimenziji.

Radovanić je iskazao zahvalnost za donaciju koju je Francuska opredijelila za medicinske ustanove i zdravstveni sektor u Crnoj Gori.

„Posebna zahvalnost za donaciju koja će biti realizovana do kraja godine, 117 000 doza Fajzer vakcina i ukupan prateći materijal, što je dogovoreno između naše dvije države a uz pomoć Ambasade Crne Gore u Francuskoj“, prenio je Radovanić Fajeu.

Tokom sastanka naglašena je i zainteresovanost Crne Gore za promociju sopstvene investicione i turističke destinacije u Francuskoj.

“U bilateralnim odnosima i svim kontaktima koji postoje istaknut je poziv francuskim investitorima u oblasti hotelijerstva, turizma, obnovljive energije i zaštite zivotne sredine da razmotre prednosti investiranja u našu državu. Crna Gora je izuzetno atraktivna adresa za francuska mala i srednja preduzeća. U toku 2019. godine Crnu Goru je posjetilo više od 100 000 turista zbog čega je francusko tržište od izuzetne važnosti za razvoj, jačanje i promociju naše države kao turističke destinacije”, kazao je Radovanić a prenose iz URE.

Posebno zadovoljstvo je konstatovano zbog potpisivanje sporazuma sa francuskom razvojnom agencijom (AFD).

“Mi smo prva država Zapadnog Balkana koja je ratifikovala i primjenuje elemente iz sporazuma sa AFD što predstavlja dodatnu šansu za ostvarivanje konkretnije saradnje naše dvije države. Crna Gora je zainteresovana za unapređenje mehanizama za saradnju sa jasnom željom da francuska ekspertiza bude prisutnija u svim oblastima“, poručio je Radovanić.

Sastanku je prisustvovao šef odsjeka za Crnu Goru u Ministarstvu za Evropu i inostrane poslove Francuske a tokom posjete Radovanić je posjetio i ambasadu Crne Gore u Parizu.