Radovanić sa danskim parlamentarcima: Želimo da Danska zagovara poziciju Crne Gore u procesu proširenja

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić otputovao je u Dansku na poziv danskog parlamenta a u organizaciji Zelenih Evrope gdje je imao sastanak sa članovima skupštinskog odbora za EU.


Teme sastanka bile su politika proširenja i pozicija Zapadnog Balkana, pozicija Danske u tom procesu i politička situacija na Zapadnom Balkanu uz akcenat na evropsku i zelenu agendu.


„Proces proširenja se mora učiniti živim. Crna Gora je idealna da se pokaže upravo to, da proces proširenja može završiti članstvom u EU. Daleko smo odmakli u pregovorima i ispunjavanju kriterijuma iz EU agende. Potrebna nam je pomoć i podrška od strane Brisela. U Danskoj proces proširenja nije visoko na agendi ali želimo da Danska zagovara poziciju Crne Gore u procesu proširenja“, poručio je Radovanić na sastanku.


Na satanku su prisustvovali poslanici danskog parlamenta zaduženi za za zelene politike, predstavnici zelene političke grupacije predvođeni Kirom Mariom Peter, jednom od poslanica EU iz Danske.


Na sastanku je bilo priče i oko ključnih izazova sa kojima se suočava Crna Gora i kako kao partneri možemo prevazići te poteškoće. 


Istaknuto je i da je Crna Gora ustavom definisana kao ekološka i da nam upravo u tom domenu treba danska ekspertiza na šta su danski parlamentarci iskazali zainteresovanost i spremnost da dođu i posjete našu državu.


Danska je uz Francusku najrigoroznija država EU kada je politika proširenja u pitanju.


Radovanić će posjetu iskoristiti i za učešće na konferenciji „Green transition“  te radni ručak sa Margaretom Auken, evropskom poslanicom.