Prentić: Aktivnije se pozabaviti društvenim anomalijama

,,Zastrašujući i opominjući slučaj čedomorstva, nažalost, nije bio prvi, već jedan u nizu o kojima su mediji izvijestili, ali je sve ostalo „ispod radara“ odgovornih. Čini se da su izbori jedina pažnje vrijedna politička agenda. I tako, dok pljušte obećanja kao konfete, zemlja je sve iscrpljenija društvenom nejednakošću koja ugrožava i mentalno i fizičko stanje građana“, kazao je Prentić.

Kako je istakao, istraživanja pokazuju da u spektru različitih mogućnosti koje u društvima dovode do čedomorstava, značajan udio imaju upravo socio-ekonomski činioci.

,,Pokazalo se da nejednakost dohotka u društvu ima usku vezu sa javnim i mentalnim zdravljem, pa i sa stopom čedomorstava. U dijelu ekonomskih uslova, posebno opasan činilac su nezaposlenost i nestabilan status roditelja, što se u Crnoj Gori dodatno pogoršava usljed pandemije. U društvima snažnije nejednakosti manje je i solidarnosti i spremnosti da se uoči kada je nekome potrebna pomoć.  Roditelji sa nižim socioekonomskim statusom imaju manje šansi da dobiju adekvatnu medicinsku podršku, što posebno pogađa majke neposredno poslije poroda. Na kraju, iako ne na posljednjem mjestu, tu je i pitanje rodne nejednakosti koja snažnije osiromašuje i višestruko oslabljuje žene“, navodi Prentić.

Prema njegovim riječima, poseban problem je mogućnost da pored nas postoje i takozvane „tihe smrti“, odnosno pojave da roditelji ne prijavljuju rođenje djeteta, pa ni smrtni ishod.

,,Treba pomenuti da je u ovom periodu uočen porast porodičnog nasilja i maltretiranje djece. Zbog toga pozivamo nadležne u socijalnoj i zdravstvenoj službi da ozbiljno shvate upozorenja koja nam svojim problemima ili nažalost preranim odlascima šalju najmlađi sugrađani. To podrazumijeva da što hitnije uzmu u obzir opominjuće slučajeve i lociraju najranjivije roditeljske grupe u kojima se oni mogu javljati, baš kao i dugoročnu sistemsku podršku roditeljstvu u Crnoj Gori“, zaključuje Prentić.