Pravda krenula, hapšenje Jovanića pokazatelj da pokušaji opstrukcije neće pobijediti

Hapšenje predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i još desetak osoba zbog sumnje da su u prethodnom periodu, zloupotrebom službenog položaja i drugim krivičnim djelima, oštetili državu za više desetina miliona eura najbolja je potvrda da je pravda u Crnoj Gori krenula i da je više niko ne može zaustaviti.

Pored brojnih opstrukcija onih koji to i danas čine jer im ne odgovaraju reforme u tužilaštvu, onih koji su sedam mjeseci opstruirali izbor Tužilačkog savjeta, onih kojima ne odgovara vladavina prava, onih koji su godinama unazad Crnu Goru privatizovali i pretvorili u kriminalni poligon danas ipak imamo tužilaštvo koje daje rezultate.

URA je mjesecima istrajavala da bi se desile promjene u tužilaštvu i da bi kriminal dobio odgovor kakav i zaslužuje.  43. Vlada Crne Gore na čelu sa premijerom Abazovićem dala je obećanje da će joj jedan od glavnih prioriteta biti beskompromisan obračun sa kriminalom i korupcijom i ovo su rezultati kojim se već sada može pohvaliti. Rezultati Vlade i u narednom periodu daće najbolji odgovor kritikama onih koji su 7 mjeseci čuvali fotelju bivšeg glavnog specijalnog državnog tužioca koji je ovakve predmete stavljao u fioke. Ovo je i najbolji odgovor na njihove tvrdnje da će se DPS vratiti i imati uticaj na procese borbe protiv kriminala i korupcije.

Ono što u narednom periodu treba uraditi jeste još veća institucionalna zaštita svih onih koji su uključeni u procese borbe protiv kriminala i korupcije i dodatno osnaživanje institucija koji se tim poslom bave (infrastrukturno, finansijski, bezbjednosno…).

Podrška cijelog društva je jako bitna u procesu vladavine prava a uz predan rad nadležnih Crna Gora će ispuniti uslove da vrlo brzo postane punopravna članica EU.