Popović: Nakon pobjede 23. oktobra, izgradićemo sportsko-rekreativni, avanturistički park Landža

,,Uz relativno male investicije, sa mogućnošću fazne realizacije, Danilovgrad će na području Landže dobiti autentičan gradski park poput najljepših modernih gradova. Park bi mogao biti mjesto na kojem bi svi naši sugrađani, stanovnici drugih gradova, a i turisti mogli da pronađu prikladne sadržaje za rekreaciju, odmor, zabavu i  druženje”, saopštio je nosilac liste Može Danilovgrad, može Crna Gora Miloš Popović.

Kako je istakao, većina građana Danilovgrada smatra da je Landža idealan prostor za sportsko-rekreativne sadržaje, jer je udaljen samo oko 200 metara od gradskog trga i nalazi se na meandru rijeke Zete, koji je izuzetno bogat prirodnim ljepotama. ,,U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da je firma koja je radila urbanistički plan Danilovgrada 2011. godine predvidjela da Landža bude sportsko-rekrativna zona. Park bi trebalo sagraditi uz maksimalno poštovanje autentičnog ambijenta i očuvanje prirodne sredine. Sačuvali bismo stabla drveća, raskošno rastinje, zelene površine i autentičnu obalu Zete u najvećoj mogućoj mjeri. Park bi trebalo da bude urbana zelena površina koja ima pozitivan uticaj na zdravlje građana Danilovgrada i koja podiže kvalitet življenja Danilovgrađana”, objasnio je Popović.

Sportsko-rekreativni park Landža bi, prema njegovim riječima, trebalo da sadrži prije svega infrastrukturu za sport i rekreaciju. ,,Trebalo bi da ima prostor za vježbanje, sportske terene za košarku, rukomet, stoni tenis, stolove za šah i slično. Park bi sadržao kružne biciklističke i trim staze sa mjestima za ulaz i izlaz. U okviru  Sportsko-rekreativnog parka Landža bio bi i dječji park (igralište) sa vodenim površinama (akva parkom ili bazenima) i dekorativnim objektima. Mirniji dio parka, namijenjen starijim osobama, može biti šetalište sa više stepenastih staza do ravnice, duž kojeg bi bile postavljene pametne (smart) klupe. U okviru parka bile bi i ljetnja pozornica, kružnog oblika ili drugačijeg odgovarajućeg idejnog rješenja, sa mjestom za publiku, na kojoj bi se promovisali kulturno-obrazovni sadržaji”.

Na sređenoj obali Zete i pristupačnim plažama, kako još napominje nosilac liste Može Danilovgrad, može Crna Gora, mogu se postaviti zanimljivi sadržaji  kao što su splavovi ili neki dječji zip lajn, kroz drveće od jedne obale do druge i slično. ,,Duž obale Zete se mogu uraditi idejna rješenja za montažne objekte koji bi se ponudili privatnicima kao poslovni prostori za kafiće, caffe barove, restorane i dr. uz maksimalno očuvanje prirodnog okruženja. Sportsko-rekreativnom parku Landža bi trebalo uraditi dva prilaza, odnosno pristupna puta, sa mjestima za parking, kako bi funkcionisao kao dio grada. Jedan prilaz bi trebalo da bude tamo gdje je i sada ulaz u Landžu, a drugi pored fabrike kafe CRNAGORACOOP. Čitav Sportsko-rekreativni park treba da ima adekvatnu rasvjetu i mokri čvor”.

Popović je još kazao da URA Danilovgrad vidi kao zelen, samoodrživ i pametan grad. ,,Danilovgrad ima sve resurse i mogućnosti da bude uspješna i za život idealna opština. Do sada nije bilo prilike da to postane, jer na mjestim odlučivanja nijesu bili ljudi sa vizijom iz 21. vijeka. Mi mijenjamo te prilike”, zaključio je on.