Popović-Moškov: SMJENOM DUŠANA MEDINA SVAKI ISKORAK KA DEPOLITIZACIJI INSTITUCIJA DPS VRAĆA DVA KORAKA UNAZAD

“Kotorska URA se na lokalnom nivou  zalagala za depolitizaciju, i da to nije bila samo mrtva riječ  u programu ove partije, pokazali smo i na djelu sopstvenim primjerom. Od tri rukovodne funkcije koje smo prema koalicionom sporazumu dobili u svojoj koordinaciji, na čelu dvije su zaposleni ljudi koji sa našim partijskim opredjeljenjem nisu imali nikakve veze, već su primljeni  kadrovi  koji su između više kandidata imali najbolje reference za obavljanje odgovornih funkcija”, navodi Popović-Moškov.

Kaže da je tako na čelu Sekretarijata za zaštitu kulturne baštine izabrana dipl. arhitektica sa sjajnim referencama  bez obzira što je njeno  političko opredjeljenje bilo čak suprotno tadašnjoj koalicionoj vlasti, a na čelo javne ustanove “Muzeji  Kotor” prvo je primljen dipl.ekonomista, nestranačka ličnost, sa 30-godišnjim iskustvom u rukovođenju, a nakon njegovog penzionisanja, takođe je na konkursu izabrana nestranačka ličnost, sa zavidnim nivoom obrazovanja iz struke  direktno  povezane sa djelatnošću  ove javne ustanove.

“Dušan Medin je diplomirani arheolog  i master menadžer u kulturi i medijima, a trenutno završava i doktorske studije  arheologije u Republici Sloveniji. Iako mlad, njegovom biografijom i objavljenim stručnim radovima i publikacijama bi se ponosile i mnogo starije kolege. Pri svemu tome  ovaj mladi čovjek nije član nijedne političke partije”, ističe Popović-Moškov.

Ona naglašava da umjesto da zadrže ovakav stručan i mlad kadar  i pri tome apsolutno nestranačke pripadnosti, DPS-ov Savjet javne ustanove “Muzeji  Kotor” na sjednici održanoj 10. septembra   smjenjuje  ga nakon nepunih 10 mjeseci obavljanja direktorske funkcije,  uz obrazloženja koja bi bila smiješna da nijesu tužna.

“A tužna su jer je ovakvim načinom “smjene”, poslata poruka  svim drugim stručnim ljudima što ih čeka ukoliko nijesu kadar koji ima DPS-ovu člansku kartu. Ne mogu a da ne postavim i pitanje koliko   ovakvi  potezi  DPS-a  doprinose  smanjenju odliva  naših “mozgova” u inostranstvo i koliko su ovakvi  potezi DPS-a  ohrabrujući za naše mlade kadrove da ostanu u svojoj Crnoj Gori i doprinesu njenom razvitku na svim poljima?”, dodaje Moškov.

Dodaje da je URI Kotor odgovor poznat, a pitanje je upućeno ne bi li se neko iz vrha vladajućeg DPS-a  napokon trgnuo i pokrenuo akciju sveobuhvatnog “resetovanja”  matrice ponašanja, po kojoj ovaj politički subjekat  djeluje već  decenijama.

“URA je u svom malom djelokrugu nadležnosti koji su joj dati u kotorskoj lokalnoj upravi  pokazala da je depolitizacija moguća, i napravila iskorak. Zamislimo samo što bi takvi potezi  značili za  crnogorsko društvo i državu uopšte, kada bi takve iskorake počele  da prave i odgovorni u svim partijama koje  imaju nadležnosti nad mnogo većim  djelokrugom  rada i odlučivanja, bez obzira da li se radi o državnom ili lokalnom nivou”, kaže  na kraju reagovanja  Ljiljana Popović-Moškov, predsjednica gradskog odbora URA Kotor.