Popović-Moškov: Inicijativa kotorske URE za kupovinu Jugopetrolovih nepokretnosti izglasana juče u lokalnom parlamentu

Ona pojašnjava da je lično u vrijeme mandata potpredsjednice Opštine Kotor pokazala izuzetnu posvećenost realizaciji ove investicije, učestvovala u pregovorima sa predstavnicima Jugopetrola i postigla umanjenje prvobitno ponuđene cijene za preko 250.000 eura.
Kaže da se tada pripremio Investicioni elaborat koji je bez presedana, tvrdi ona, pokazao značaj ove kupovine i sa cjenovne strane, ali i sa strateške strane razvoja opštine.
„Podsjećanja radi sa Jugopetrolom smo dogovorili kupovinu 35.000 m2 infrastrukturno potpuno opremljenog zemljišta za 56,7 eura/m2, dok se cijene na istom tom području industrijske zone  kreću preko 100 eura/m2. Međutim, još značajnije je to što smo dobili pismo namjere od uprave CEDIS-a u kojem nas obavještava da su odmah spremni da realizuju zamjenu svojih cca 9000 m2 zemljiišta na Tabačini  za ovo zemljište kada ga Opština kupi i bude njegov vlasnik. Što za naš grad infrastrukturno znači lokalitet na Tabačini odmah ispod gradskih zidina i kod ulaza u grad sa sjeverne strane ne treba isticati jer to svaki stanovnik Kotora zna“, naglašava Popović-Moškov.
Navodi i da se druga predmetna nekretnina  nalazi u Škaljarima na svega 750 m udaljenosti od ulaza u Stari grad sa južne strane, sa preko 2 500 m poslovnog prostora čija bi valorizacija, kako je u elaboratu pokazano, objašnjava predsjednica kotorske URE, mogla čitavu investiciju u obje nekretnine vratiti za period od 5-8 godina.
„Međutim, i do danas nerazumljivih razloga ova više nego dobra i opravdana odluka, kaže Moškov, nije dobila većinu u tadašnjem parlamentu jer su odbornici SDP-a i Nove srpske demokratije bili protiv. Poslanici DPS-a su mahom bili uzdržani. Ovakvo nerazumno ponašanje SDP-a i Nove, uticalo je na početak kraja tadašnje vladajuće koalicije“, podsjeća Popović-Moškov.
Ukazuje da je ova investicija uvrštena u budžet za 2020 god. a na sjednici  od 28. januara ove godine finalizovala je njenim usvajanjem.
„Ostaje žal što SDP i Nova nisu dozvolili da ovu odluku donesemo prije dvije godine kada smo bili na vlasti, i zbog toga će sigurno trpjeti političke posljedice, ali za nas u pokretu URA je najvažnije da se donose odluke neophodne za razvoj i prosperitet grada bez obzira ko ih stavlja na dnevni red skupštinskih zasijedanja. Kada je kupovina nepokretnosti od kompanije Jugopetrol u pitanju, URA može imati punu sarisfakciju što je „naš projekat“ najzad dobio podršku“, zaključuje Popović-Moškov na kraju.