Poljoprivreda važan potencijal našeg grada, posvetićemo joj se na pažljiv način

Kaže da će obezbijediti posebnu podrška iz lokalnog fonda Opštine koja će biti namijenjena za sve razvojne projekte koji budu prihvaćeni za finansiranje s državnog nivoa.

“U skladu sa Strategijom obezbijedićemo podršku lokalnim manifestacijama na kojima se promoviše očuvanje tradicije sela. Da bi poboljšali infrastrukturu vrijednih domaćina radićemo na olakšavanju dobijanja neophodnih dozvola za gradnju poljoprivrednih objekata. U tom pravcu obezbijedićemo opštinske terenske automobile i opremu kako bi opštinska poljoprivredna služba bila stalno na terenu”, ističe Batrićević.

“Sa sigurnošću kažemo da će u sprovođenju Strategije, naši prioriteti  biti poboljšanje uslova života u udaljenim i manje razvijenim selima (putna infrastruktura, vodosnabdijevanje, seoske škole, mjesni centri i sl.), kao i obezbjeđivanje neophodnih servisa u seoskim sredinama (prevoz đaka, zdravstvena zaštita, dostupnost veterinarske zaštite stoke, mobilne telefonije i dr.)”, ukazuje on.

Batrićević ističe i da će poljoprivredni proizvođači biti manje zabrinuti u smislu plasiranja poljoprivrednih proizvoda jer će lista “Crno na bijelo” stvoriti uslove za otkup i plasman poljoprivrednih proizvoda malih i velikih proizvođača.

“Predano ćemo i domaćinski raditi na razvoju nerazvijenih i manje razvijenih područja, kao i na valorizaciji površina u državnom vlasništvu u cilju širenja i jačanja poljoprivredne proizvodnje. Kada je u pitanju agroturizam, koji je usko povezan sa poljoprivredom, radićemo na njegovom razvoju i na očuvanju tradicije sela, što će turistima pružiti mogućnost da uživaju u zdravoj hrani, zdravom prirodnom okruženju, kao i mogućnost aktivnog učešća u djelatnostima poljoprivrednog gazdinstva”, kaže Batrićević.

On dodaje da će lista “Crno na bijelo” sa razvojem agroturizma podsticati proizvodnju autentičnih organskih proizvoda koji će biti prepoznatljiv brend Nikšića, što će, dodaje on, obezbijediti bolje tržišno pozicioniranje.

“Uporedo sa tim omogućićemo posebnu finansijsku podršku za afirmaciju organskih proizvoda domaćih proizvođača, kao i određene podsticaje trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima koji će ih plasirati. Edukacija i znanje su bitni dio svake profesije pa ćemo u tom smislu organizovati edukativne seminare i radionice, a poseban akcenat stavićemo na edukovanje u oblasti osiguranja poljoprivrednih gazdinstava i raditi na tome da osiguranje bude što povoljnije.  Kako bi poljoprivredu popularizovali kod malđih generacija obezbijedićemo podršku i pomoć mladim preduzetnicima za pokretanje start up poljoprivrednih preduzeća”, kaže Batrićević.

Za kraj poručuje da je poljoprivreda jedan od najvažnijih razvojnih potencijala Nikšića i da će joj se lista “Crno na bijelo” upravo zbog toga posvetiti na pažljiv i senzibilan način.