Podgorička URA: Vuković nastavio stopama Mugoše i Stijepovića, za građane ne mari

Kažu da ne čudi nas što je gradonačelnik Podgorice nastavio da djeluje po ranije utvrđenim matricama funkcionisanja DPS-a jer, kako ističu, on za drugačiju praksu očigledno ne zna.
“Vuković je prvu godinu svog mandata podredio interesima  DPS-a i njegovog šefa Mila Đukanovića. Pokazao je da je mnogo uspješniji u poslovima koje obavlja za partiju nego u onima koje bi trebalo da obavlja za građane koji ga plaćaju. Mjesne zajednice su i dalje partijske ćelije DPS-a, koje je Vuković nekoliko puta obilazio sprovodeći partijske aktivnosti pred kongres DPS-a zakazan za kraj godine. Umjesto da omogući građanima da više učestvuju u procesu donošenja značajnih odluka za sredinu u kojoj žive DPS je nastavio da mjesne zajednice koristi kao svoje partijske ćelije i izborne štabove”, poručuju oni.
Navode da su partijsko zapošljavanje, gomilanje administracije i nepotizam odlika i  ove gradske uprave, kao i prethodnih, iz redova DPS-a.
“Vuković je uprkos drugačijm najavama nastavio sa starom praksom DPS-a u Glavnom gradu da se sprovodi loša i neodgovorna ekonomska politika, zanemaruju interesi građana i rasparčava i prodaje gradska imovina. Na početku svog mandata pokazao je da nema snage da se odupre interesima građevinskih lobija i tajkuna. Nova gradska uprava i DPS su odbili prijedlog kluba odbornika GP URA da se zabrani gradnja na području kasarne Morača i Njegoševog parka i da se na tom prostoru sačuvaju zelene površine i grade objekti isključivo za sportsko-rekreativne i kulturne aktivnosti”, kažu iz podgoričke URE.
“Nažalost i Ivan Vuković je kao i njegovi prethodnici nastavio da podržava betonizaciju i devastaciju Glavnog grada. Osim toga DPS nije dozvolio da se raspiše mjesni referendum i građanima prepusti da odluče šta žele da se gradi na prostoru Njegoševog parka i kasarne Morača”, dodaju oni.
 Ukazuju da je Glavni grad u 2018. godini 7,4 miliona EUR izdvojio na otplatu dugova iz prethodnog perioda koji se dominatno odnose na izgubljene sudske sporove.
“Poređenja radi za iznos od 7,4 miliona EUR-a Glavni grad je mogao da izgradi i savremeno opremi dva vrtića ili kupi 100 novih autobusa za gradski saobraćaj. Za iznos od 7,4 miliona EUR moglo se kupiti 200 000 sadnica raznih drveća koji su prijeko potrebni našem gradu. Procjena je da bi troškovi ugradnje oko 30 000 individualnih vodomjera, odnosno ugradnja vodomjera za sve potrošače koji se trenutno snadbijevaju sa zajedničkih iznosili oko 4 do 4,5 miliona EUR. Ovo je najbolji pokazatelj šta se sve moglo učiniti za građane Podgorice da nije bilo neodgovorne politike i bahatog ponašanje prethodnih gradskih uprava iz redova DPS-a”, poručuju iz kluba odbornika podgoričke URE.
Navode i da je aktuelna gradska uprava pokazala da nema razrađen plan razvoja niti da se brine o tome u kom pravcu treba da ide razvoj Glavnog grada.
“Veoma je važno u što skorijem roku povećati kapitalni budžet i stvoriti preduslove da Glavni grad iz sopstvenih sredstava uloži više novca u infrastrukturne projekte. Rješavanje saobraćajnih gužvi izgradnjom Jugozapadne obiliaznice i bulevara Vojislavljevića, ulaganje u zelene površine kao i izgradnja novih parking garaža i vrtića morali bi biti u vrhu prioriteta kada je u pitanju plan razvoja Glavnog grada”, predlažu iz podgoričke URE.
Poručuju i da ih najviše brine podatak što aktuelna uprava Glavnog grada ne vodi računa na koji način ćemo isplati oko 30 miliona EUR po osnovu sudske presude iz Strazbura kompaniji KIPS.
“To je gotovo pola godišnjeg budžeta Glavnog grada i iznos koji bi mogao da dovede do potpunog kolapsa u finansijama Podgorice”, zaključuju oni.