Podgorička URA: Stavljeni van snage DUP “Stara Varoš – dio zone A” i  “Gorica C”

Odbornici Skupštine Glavnog grada Podgorica su na današnjoj sjednici podržali  Predlog odluke o stavljanju van snage Odluke o donošenju Urbanističkog projekta “Stara Varoš – dio zone A” u Podgorici (“Službeni list Crne Gore – Opštinski propisi”, br. 52/18) i Predlog odluke o stavljanju van snage Odluke o donošenju Detaljnog urbanističkog plana “Gorica C” u Podgorici (“Službeni list CG – Opštinski propisi”, br. 40/19) koji su se našli u proceduri 25. aprila 2023. godine na inicijativu Građanskog pokreta URA  i kluba odbornika.

Potpredsjednica Građanskog pokreta URA i predsjednica kluba odbornika Milena Vukovic Sekulovic istakla je zadovoljstvo i zahvalnost zbog donesene odluke.

„Moramo dati sve od sebe da zaštitimo Goricu u mjeri mogućeg i uprkos značajnoj devastaciji koja je rezultat pogrešnih odluka donošenih u prethodnom periodu ali i svih ostalih djelova Podgorice, a današnja odluka je posebno značajna imajući u vidu da je Podgorica u urbanističkom haosu i da je naš grad žrtva decenijski lošeg planiranja i da većinu DUP-ova  koji se odnose na atraktivne djelove treba staviti van snage kada se steknu uslovi. Kada je u pitanju Stara Varoš nedopustivo je dalje ugrožavanje kulturnog i istorijskog nasleđa i moramo ispravljati greške iz prethodnog perioda prema istoriji našeg grada.“

Iz kluba odbornika ističu zahvalnost svim kolegama koji su podržali ove inicijative i pokazali da je interes grada iznad političkih, pojedinačnih i interesa investitora. „Nastavljamo našu višegodišnju borbu protiv naslijeđene loše planske dokumentacije i devastacije našeg grada i borbu za modernu, evropsku i zelenu Podgoricu”, zaključuju.