Ostajemo za moratorijum koji neće ugroziti finansijski sistem

Oni kažu da su danas bili uzdržani na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet povodom prijedloga zakona SDP-a o moratorijumu za kredite jer je preširoko postavljen i ako se takav usvoji prijeti da ugrozi javne finansije.

„Mi smo ranije predložili odlaganje otplate kredita koje bi se odnosilo na sve dužnike građane, preduzetnike, poljoprivrednike i privredna društva koji to žele, a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza u roku od tri do pet mjeseci. Tokom ovog perioda dužnik ne bi bio u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, a banke ne bi obračunavale zateznu kamatu na dospjela i neizmirena potraživanja (kao što su to činile prethodne godine) i ne bi pokretale postupke izvršenja. Svi oni koji žele imali bi mogućnost da nastave sa redovnom otplatom svojih obaveza“, podsjećaju iz kluba „Crno na bijelo“.

Napominju da je neophodno da se u cijelu stvar uključe predstavnici Ministarstva finansija i Centralna banka kako bi se našla adekvatna mjera koja bi omogućila moratorijum a da se pritom ne ugrozi finansijski sistem.