Obijeni depo Višeg suda potvrda da pipci kriminalne hobotnice dosežu duboko unutar sudstva

Pozdravljamo brzu reakciju tužilaštva i Uprave policije u slučaju obijanja depoa Višeg suda u kome se čuvaju dokazni materijali za najteža krivična djela. Ovim smo dobili još jednu potvrdu koliko su trule daske u sudskoj grani vlasti i da pipci kriminalne hobotnice dosežu duboko unutar nje. Uvjereni smo da će oslobođene institucije i ovoga puta pokazati da je država jača od mafije i da će doći do počinilaca ovog krivičnog djela.

Zahvaljujući političkoj volji koja je dovela do usvajanja Izmjena i dopuna zakona o tužilaštvu, nazivanog i “Dritanov zakon”, i preko čišćenja policije od kriminalnih struktura napravljene su značajne reforme u tim institucijama, koje su odmah zatim i dovele do značajnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Međutim, da bi pravda zaživjela u potpunosti, neophodne su i reforme u sudskoj grani vlasti, ali nažalost dovoljan broj političkih aktera za sada nije pokazao volju da se do njih i dođe. Jasno je i zbog čega, jer interesi kriminalnih struktura kod većeg broja političkih subjekata imaju prioritet u odnosu na interese države Crne Gore, njenih građana i našeg evropskog puta.

Mnogi su najavljivali prije parlamentrnih izbora da ćemo imati brzo formiranje Vlade i promjene u sudskoj grani vlasti, za sada od svega toga imamo samo mrtvo slovo na papiru i blokadu rada Skupštine Crne Gore već mjesecima. Čini se, da interesi kriminalnih struktura u svemu tome preovladavaju, zbog toga niko više od aktera koji pokušavaju da formiraju Vladu i ne pominje reforme u sudstvu, niti većinu koja bi mogla da te reforme sprovede u Skupštini, već je namjera da se nekako dokuči podrška od 41. poslanika i formira Vlada koja u vrhu svojih prioriteta neće imati borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Pravda u Crnoj Gori jeste spora, ali je i dostižna dok god postoje ljudi koji su spremni da se uhvate u koštac sa najozloglašenijim kriminalcima u zemlji. Ko god misli da može vratiti točak istorije nazad i zaustaviti ruku pravde, ne bi trebalo mnogo da se zavarava nekim trenutnim uspjehom, jer dokazi se ne nalaze samo u depou Višeg suda, neki su i na sigurnom.