Novaković Đurović: Vlada koja krši principe vladavine prava ne može voditi zemlju ka EU

Poslanica Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović je istakla na 21. sastanku Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje da je ulazak u Evropsku uniju ključni spoljnopolitički interes Crne Gore, ali da Vlada koja krši principe vladavine prava ne može voditi zemlju ka ispunjenju tog cilja.

“Kada je u pitanju vladavina prava, koja znači poštovanje zakona, činjenica je da je predsjednik Vlade, gospodin Spajić, grubo prekršio Zakon imenovanjem VD direktora Uprave policije. Takva Vlada ne može uvesti Crnu Goru u EU. Kada u jednoj Vladi ne postoji jedinstven stav o tome kako treba da izgleda i funkcioniše bezbjednosni sektor, to je opasnost po državu, jer se time ohrabruju upravo kriminalne strukture na djelovanje. Jako je loše da nakon početnih rezultata SDT-a u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, Vlada svojim odnosom ne pruža sigurnost i ambijent da se nastavi sa ovom borbom”, poručila je Novaković Đurović.

Ona je saopštila i da je značajno što je došlo do imenovanja u pravosuđu, za koja je glasala i opozicija. Ali da je to samo početak reformi i da za sada postoji samo forma, ne i suština. Tek kada ove institucije isporuče rezultate, pokažu nepristranost i nezavisnost, tada se može govoriti o suštini reformi. 

Novaković Đurović je ukazala i na gubitak kontrolne uloge Parlamenta, jer parlamentarna većina onemogućava mehanizme saslušanja ministara i premijera o ključnim pitanjima. 

Sastanak POSP-a održava se u Strazburu. Teme ovogodišnjeg sastanka su stanje u integracionom procesu Crne Gore ka EU, vladavina prava i sloboda medija.