Novaković: DPS pokazao da je protiv evropskog puta, ignorišu apel međunarodne zajednice

,,Najavom da neće podržati niti jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda, DPS pokazuje da je protiv evropskog puta i jasnih preporuka naših evropskih partnera, kao i da ignoriše apel međunarodne zajednice”, saopštila je politička direktorka Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović. 

​,,​Glasanje za sudije Ustavnog suda i deblokada rada ove institucije je, prije svega, naša obaveza prema gra​đ​anima/kama, kao i ključna obaveza u procesu pridružavanja EU. Naši evropski partneri, Venecijanska komisija, eksplicitni su u preporukama da je kompletiranje Ustavnog suda preduslov za rješavanje svih drugih otvorenih pitanja u društvu.​ ​Najavljena odluka da se ne glasa za sudije Ustavnog suda pokazuje da je zahtjev za prolongiranjem izjašnjavanja o ovom pitanju bio samo manevar DPS-a, a ne iskrena namjera da se dodje do dogovora oko sudija US i prijevremenih izbora​”, navela je Novaković Đurović. 

Odbijanjem da prihvate jasnu sugestiju Evropske komisije i Venecijanske komisije o hitnom kompletiranju Ustavnog suda,​ ističe još ona,​ DPS je pokazao svoj pravi odnos prema evropskom putu Crne Gore.​ ,,Nažalost, DPS ovom odlukom samo potvrdjuje kontinuitet u fingiranju suštinskih reformi koje su potrebne za pristupanje EU, kako su godinama i činili​”, zaključuje. ​