Nikšićka URA: U Vojsci se sprovodi neprihvatljiv identitetski teror nad vojnicima

 

Da se nešto čudno dešava u crnogorskoj vojsci, ističu oni, posvjedočio je i nedavni slučaj starijeg vodnika Darka Mrvaljevića koji je, zbog svoje vjere i učešća u litijama, nakon 27 godina službe, suspendovan na 6 mjeseci, uz minimalna primanja, što, smatraju, predstvalja oblik kažnjavanja po identitetskoj osnovi.

 

„Proglašavati pripadnost ovoj ili onoj religiji ,,disciplinskim prestupom” i uskraćivati čovjeku prava na slobodu vjeroispovjesti, čista je partijska perverzija, koju pred izbore sprovode ne samo u Vojsci Crne Gore, nego i u svim ostalim institucijama kadrovi DPS-a“, navode iz nikšićke URE. 

 

Oni navode da „koje je nacije crnogorska vojska je pitanje koje danas postavljaju oni koji svoju vlast decenijama grade na nacionalnim, religijskim, jezičkim i svim drugim podjelama kojih se mogu dosjetiti“.

 

„Identitetska pitanja su vazda prva i posljednja na jeziku DPS-a, i vazda vode u jednom istom pravcu – raspirivanju međunacionalne i međuvjerske netrpeljivosti, što rezultira nasiljem i nasrtanjem na svetinje onih drugih“, navode iz nikšićke URE.

 

Oni ovakvo ponašanje majora Dakića karakterišu kršenjem osnovnih načela Kodeksa vojne etike, podsjećajući i na poteze njegovih prethodnika i njihov, kako ocjenjuju, još ozbiljniji prekršaj, o kojem se ćuti još od 2015. godine.

 

„Tada su nadležni u Vojsci Crne Gore, tokom građanskih protesta i bez saglasnosti Savjeta za bezbjednost, oglasili vojnu uzbunu. Svjesni težine tog prekršaja, počinioci su uništili pisani trag, jer se očigledno djelovao po nalogu svojih partijskih drugova, a ne po pravilima svoje profesije. Srećom, crnogorska vojska nije izašla na ulicu, jer bi političke posljedice takvog čina bile katastrofalne, ali u svjetlu ovih dešavanja postaje jasno da je i Vojska Crne Gore zarobljena partijska a ne državna institucija u kojoj se, kao i u svim ostalim crnogorskim institucijama, vodi samo jedna bitka – za sigurne glasove DPS-a“, ističu iz nikšićke URE.

 

Oni tvrde da se u Vojsci sprovodi neprihvatljivo prebrojavanje i izjašnjvanje pripadnika po nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

 

„Da li su Crnogorci ili Srbi iz Crne Gore? Da li podržavaju litije ili DPS koncept nezavisne države Crne Gore, zasnovan na korupciji i potpunoj derogaciji zakona? Od njihovog izjašnjavanja zavisi im posao, napredovanje u karijeri, čin, kao uostalom i svim uposlenicima u svim crnogorskim institucijama. Nažalost, ništa novo pod crnogorskim suncem“, poručuju iz nikšićke URE.

 

Ukazuju da pažljivo prate dešavanja u gradu pod Trebjesom, koji je nedavno, kako podsjećaju, i sam bio poprište nacionalnog prebrojavanja i nasilnih scena hapšenja, a zatim i uličnih obračuna.

 

„Iskazujemo veliku zabrinutost zbog porasta tenzija i vještački indukovane međunacionalne i međuvjerske mržnje u Crnoj Gori. Stoga podsjećamo građane i građanke da u našoj domovini postoje samo dva identitetska modela: DPS i neDPS, za koja su neraskidivo vezana i sva naša prava. Pripadnost prvom identitetskom modelu omogućava vam da nesmetano kršite zakone, da se ,,snalazite” na turbulentnom neoliberalnom tržištu i u sivoj ekonomiji, da dobijate funkcije za koje niste kvalifikovani, i naravno da zlostavljate sve one koji nisu ,,vaši”, autohtoni. Ako se pak odlučite za drugi identitetski model, nek vam je Bog u pomoć, jer ćete biti lišeni svih ljudskih prava i osuđeni na teror jedine ,,prave” nacije u Crnoj Gori – DPS-nacije, koja se polako ali sigurno kruni i osipa“, ističu oni.

 

Iz nikšićke URE kažu i da „užarenje vještačke netrpeljivosti i podjela pred svake izbore jasno svjedoči o oslabljenoj moći DPS-terorista, koji u kontinuitetu razaraju državu Crnu Goru“.

 

„Svi će morati da dokažu crnogorska krvna zrnca, što bi u prevodu na agresivni jotovani jezik režima značilo – glas za DPS, za teror, korupciju, nasilje nad građanima i institucijama… U protivnom bi mogli biti proglašeni za Srbe iz Crne Gore, što je u ovom momentu najopasniji identitetski model na Balkanu. Ako je Vojska Crne Gore zahvaćena tim morbidnim procesom, šta mogu očekivati druge institucije?“, pitaju oni.

 

Oni poručuju da se „nasilje koje se sprovodi ovih dana u Vojsci Crne Gore može očekivati, bez obzira na profesiju i na pokušaj da budete samo građani države Crne Gore“.