Nikšićka URA: Poruke CKM diskriminatorske, poštovanje različitosti jedini put do evropske Crne Gore

Nikšićki odbor Građanskog pokreta URA najoštrije osuđuje poruke koje šalje Crnogorska kulturna mreža slikama iz projekta “Crna Gora bez podjela”, a koje je objavila RTCG. ,,One predstavljaju pokušaj da se Romi i Egipćani u Crnoj Gori marginalizuju i ponize. Kao odgovorni građani i građanke Crne Gore, tražimo od ove takozvane Crnogorske kulturne mreže da se svim pripadnicima romske i egipćanske populacije uputi javno izvinjenje zbog ovakvih insinuacija, jer u njima nema ničeg ni crnogorskog niti kulturnog, a najmanje pomiriteljskog i ravnopravnog”. 

Kako su kazali, Crnogorska (ne)kulturna mreža i slične kvazi-organizacije ni u kom slučaju i nikada ne mogu biti predstavnici Crne Gore, već jasno pokazuju i dokazuju ono što svi znamo – da su očigledno osnovane u neku drugu svrhu i zarad nekih drugih interesa. ,,Romsku kulturu ne čini uniforma JKP, već živopisna narodna nošnja, igre i pjesme koje bi realizatori ovog projekta poznavali kada zaista ne bi bilo podjela u crnogorskom društvu. Ova slika ne doprinosi smanjenju stereotipa i predrasuda, već naše prijatelje i sugrađane, pripadnike RE populacije, predstavlja u negativnom svijetlu i još više marginalizuje i izopštava iz crnogorskog društva. Zbog toga još jednom apelujemo na sve, a posebno na medije, da ne dozvoljavaju ovakve propuste i da dodatno ne diskriminišu romsku i egipćansku populaciju”. 

Iz nikšićkog odbora URE su naveli da svi treba da štitimo prava svih građana i građanki, jer su naše različitosti bogatstvo Crne Gore, a poštovanje prava svih nas će omogućiti da budemo dio evropske zajednice i uđemo u krug civilizovanih zemalja.