Nikšićka URA: Naum o promjeni imena ulica relativizacija i brisanje istorije i omaložavanje tradicije antifašizma

Povodom aktuelne teme promjene naziva ulica u našem gradu, OO GP URA Nikšić želi da saopšti da se ne radi samo o relativizaciji i brisanju istorije, već se jasno očitavaju prioriteti aktera i promotera ovakvih aktivnosti.

OO GP URA Nikšić cijeni da je, pored naziva naših ulica, za svakog građanina grada pod Trebjesom ipak jednako važno – ako ne i bitnije – stanje u kom se te iste ulice nalaze, te da je njihova rekonstrukcija, u cilju poboljšanja saobraćajne bezbjednosti i pristupačnosti kao imperativa poštovanja osnovnih ljudskih prava, ali i estetskog izgleda grada, ono što je apsolutni prioritet.

 Najavljene mjere su jasna ilustracija da su inicijatorima promjena imena ulica, ideologije i relikti vremena iza nas važniji u odnosu na tekovine modernog građanskog društva kojem težimo. Umjesto poštovanja i reafirmacije slavne prošlosti i antifašističkih vrijednosti, mi se danas suočavamo sa djelovanjem koje omalovažava tradiciju antifašizma, a sve kako bi se plasiralo novo sjeme podjela i na tome gradio jeftini politički kapital.

Kao potomci slavnih predaka koji su dali živote u borbi protiv fašizma, dužni smo da čuvamo uspomenu na njih. Stoga, iz OO GP URA Nikšić jasno poručujemo da ćemo podržavati, predlagati i promovisati isključivo progresivne ideje, koje donose dobrobit svim građanima Nikšića i Crne Gore, kao i da nećemo biti činilac dnevnopolitičkog folklora i učestvovati u sitnopolitikantskim igrama, bilo na nivou lokalne zajednice ili države.

Dušan Golović, predsjednik nikšićke URE