Nikšić ćemo ponovo izgraditi kao radničku prijestonicu

,,Uradićemo reviziju svih većih tendera koji su u javnosti izazivali sporenja. Takvi su tenderi za bazen, gradski trg, rekonstrukciju puteva, postavljanje rasvjete… Nikšiću, drugoj opštini po broju stanovnika, potrebna je biznis zona. Zbog toga ćemo aktivirati nikšićku biznis zonu i razraditi plan za pojedinačne biznise”, navela je Krivokapić.

Kako je istakla, u tom cilju realizovaće projekte privatno-javnog partnerstva na relaciji opština-domaći ili strani investitori, a ulaganje u lokalne i regionalne projekte ostvarivaće se u dogovoru s Vladom Crne Gore. ,,Jedan od važnih projekata u našem mandatu biće reciklažni centar koji će izgraditi renomirana američka firma za preradu svih vrsta otpada – komunalnog, komercijalnog, industrijskog i medicinskog. Projekat će biti realizovan na bazi privatno-javnog partnerstva sa stranim, već pomenutim, američkim investitorom, gdje će posao naći oko 230 naših sugrađana”.

Opština će, kako navodi Krivokapić, raditi i na drugim projektima koji podrazumijevaju partnerstva sa domaćim proizvođačima hrane, skladištenje i proizvodnju čajeva, džemova i sokova, gotovih i polugotovih proizvoda, kao i subvencionisanje pomenutih djelatnosti na godinu ili dvije. ,,U našem predlogu razvijanja privrede Nikšića planiramo oživljavanje nikšićke pijace tako što ćemo smanjiti zakup tezgi i omogućiti svim zainteresovanim proizvođačima hrane da izlažu svoje proizvode. Opština Nikšić će u našem mandatu realizovati i niz projekata samozapošljavanja kroz podsticaje u vidu subvencija i administrativne pomoći, koja predviđa brze rokove rješavanja birokratije ili davanje privremenih papira, do izdavanja konačnih”, rekla je još Krivokapić.

Prema njenim riječima, u svim podsticajnim mjerama liste Crno na bijelo za oživljavanje privrede u Nikšiću prednost će imati nezaposleni, osobe sa invaliditetom (čak preko 50 odsto) i penzioneri koji kreću u posao sa namjerom zapošljavanja drugih lica. ,,Predano ćemo raditi na stimulaciji ženskih preduzetnika pomoću subvencija na doprinose, komunalije i lokalne takse za ženske preduzetnike koji počinju posao. Ukoliko zapošljavaju preko pet osoba, predviđene su dodatne subvencije u vidu davanja zemlje ili prostora za rad, po povoljnim ili gratis uslovima, u zavisnosti od projekta i biznis plana ponuđenog opštini. Stimulacija turističke privrede podrazumijeva subvencije na komunalije po m² za sve turističke projekte od 50-70 odsto, zatim usluge turističke agencije grada i besplatne konsultacije, kao i reklamiranje po povoljnim cijenama na sajtu opštinske turističke agencije”, objašnjava Krivokapić.

Ističe da će, da bi podstakli lokalnu privredu, organizovati akciju Kupujem u svom gradu, koja podrazumijeva izdavanje kartice grada Nikšića i dogovor sa privrednicima da vlasnici kartica imaju određeni popust za sve kupovine u komercijalnim radnjama na teritoriji Opštine Nikšić. ,,Stimulisaćemo i proizvodne poslove ustupanjem zemlje gratis ili po povoljnim uslovima na određeni period, pri čemu ćemo organizovati otkup proizvoda od strane lokalnih prodavaca, ali se mogu uključiti i šire trgovinske mreže. U cilju razvijanja privrede organizovaćemo susrete između lokalnih kompanija i potencijalnih stranih investitora, najmanje jednom godišnje, uz pokroviteljstvo opštine”.

Kako je kazala, kroz četiri godine budućeg mandata koalicije Crno na bijelo Opštini Nikšić vratiće stari sjaj privrednog centra i radničkog grada. ,,Jer Može Nikšić – Crno na bijelo”, zaključila je Krivokapić.