Ni globalni potresi Crnoj Gori nijesu mogli nauditi koliko li tridesetogodišnja nesmjenjiva vlast

Obraćam se zato svim obmanutim građankama i građanima Crne Gore, a posebno se obraćam prevarenim članovima i simpatizerima DPS-a. Ne smijemo više nasijedati na laži Mila Đukanovića i na krađu našeg novca i dobara. Ne smijemo više nasijedajti na izmišljene podijele bilo kojeg tipa, i ne smijemo  dozvoliti da manipuliše našom djecom i budućnošću Crne Gore jer ona ne pripada samo njegovoj familiji!

Nažalost, trinaestu godinu nakon referenduma o obnovi državnosti, ovo i dalje nije slobodna država. Ovdje korupcija i kriminal doživljavaju same vrhunce uspjeha a to je u suštinskoj suprotnosti sa deklarativnim opredjeljenjem da Crna Gora stremi da postane punopravna članica EU. Dakle, sve je maska iza koje stoji organizovana kriminalna grupa, poput budvanske i nekadašnjeg predsjednika Savjeta DPS-a. Pitanje je samo da li ćemo se mi kao građani suprotstaviti dobro uigranoj predstavi, bez srećnog ishoda za građane i građanke Crne Gore, ali sa vrlo unosnim ishodima za one koji drže poluge vlasti. Za njih unosne, jer ćemo se, dozvoljavajući da nas i dalje potkradaju i obmanjuju, na kraju udaviti u prevelikim dugovima koje ni naši potomci neće moći da vrate.   

Ovaj i ovakav sistem više nije održiv i to je jasno i samom Đukanoviću. Zbog toga i postoji tolika produkcija svih mogućih neprijatelja i negatora države, iako je svima jasno da su jedini njeni neprijatelji   privatna politika njegove familije u ime koje dovodi u pitanje opstanak svih nas. On je, dakle, najzad postao najveći i jedini neprijatelj svakoj Crnogorki i Crnogorcu u Crnoj Gori.

U slučaju da inženjeringom pristanka i zahvaljujui obmanama pristanemo da javni dug i dalje abnormalno raste, da se nastave zaduživanje i  pohara preostalih resursa, biće to završni čin performansa našeg diktatora. U toj tragediji po narod, on će vjerovatno spokojno sjesti u svoj privatni avion i sa familijom i odletjeti ka zemljama u kojima ga odavno čeka novac svih nas. To je scenario koji su imale da dožive mnoge zemlje sa nesmjenjivom višedecenijskom vlašću, bez „ventilatora“ demokratskih promjena na čelu, zaglavljene u mrtvaju bez ušća i izvora.

Zato je ovakvim dikataorima potrebno na vrijeme reći “Odlazi”! Odlazi – u ime budućnosti svih nas i ove države. Ona  je  sa svojom veličinom i brojem stanovnika uvijek, mogla biti prostor šansi i jednakih mogućnosti za svoje građane. Njoj ni globalni potresi nisu mogli nauditi onoliko koliko joj je naudila jedna korumpirana i bešćutna vlast, pretvarajući je u besudnu zemlju.

Blažo Rađenović
Autor je diplomirani ekonomista i član Predsjedništva URA