Na poziv Zelenih Njemačke Abazović učestvovao na sastanku lidera zelenih partija Evrope


Ovaj sastanak organizovan je na inicijativu Zelenih Njemačke, koji predstavljaju drugu najjaču partiju u toj državi. Tema sastanka bila je kriza izazvana korona virusom kao i paket pomoći koji je Evropska unija nedavno usvojila. Tim paketom Crna Gora, nažalost, kao država koja još uvijek nije članica EU, neće dobiti mnogo. Naš pokušaj je bio da, što je više moguće, zagovaramo da Crna Gora u većoj mjeri bude obuhvaćena planovima podrške i pomoći.

Abazović je lidera Zelene Njemačke ali i ostale upoznao sa trenutnom zdravstvenom i ekonomskom situacijom u Crnoj Gori.

Predsjednik Abazović je prisutnima približio situaciju u kojoj se naša država nalazi. Bilo je riječi o nepovoljnoj zdravstenoj stiuaciji ali i o ekonomskim posljedicama koje je kriza prouzrokovala. Turizam, kao jedna od naših najvećih privrednih grana je u kolapsu i to će se umnogome odraziti i na naš budžet. Razgovarano je i o mogućnostima ekonomske pomoći koje bi Crna Gora mogla imati. Dobili smo uvjeravanja da će naši partneri aktivno zagovarati da i Crna Gora, kao država koja pretenduje na članstvo u Uniji, bude što je više moguće uključena u pakete pomoći.

Abazović je govorio i o političkom ambijentu i izborima koji predstoje.

Istakli smo da smo država koja najduže pregovara sa EU i da je to nešto što nam se sada obija o glavu, upravo iz razloga što novac koji je opredijeljen kao vid pomoći je znatno manji za države koje još uvijek nisu članice Unije. Aktuelna vlast, za osam godina pregovaranja, nije uspjela da Crnu Goru približi evropskim vrijednostima. Problemi korupcije, kupovine glasova, zarobljenih institucija, neadekvatne slobode medija su nešto što se našoj državi spočitava i kroz izvještaje o napretku Evropske komisije. Crna Gora je sada i zvanično, po istraživanju Freedom House-a, svrstana u hibridne režime. Sve ovo, zajedno sa zdravstvenom i ekonomskom situacijom posebno zabrinjava naše evropske partnere. Međutim, istaknuto je zadovoljstvo da je u Crnoj Gori iskristalisana kredibilna evropska alternativa koja može sprovesti neophodne promjene i reforme i, na taj način, našu državu izvesti na evropski put sa punom primjenom demokratskih načela i vrijednosti koje baštini Evropska unija.