Može Piva: Plužinama potreban otkupni centar za preradu mlijeka i mesa

Vlada Crne Gore kao i Ministarstvo poljoprivde Crne Gora, pod hitno mora uzeti u obzir i razmatranje, ponovno donošenje odluke o otkupu viška stoke kod poljoprivrednih proizvođača, kao i prethodnih godina kako bi se na pravi način pomoglo stočarstvo na prostoru Pive.

Godinama iza nas, Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo otkupljivali su viškove stoke, pogotove viškove jagnjadi, kako bi kasnije iste prodavali penzionerima pod povoljnim uslovima. Vjerujemo da se u trenutnoj političkoj situaciji, Vlada u tehničkom mandatu isključivo bavi pitanjima od suštinske vrijednosti za građane, pa samim tim vjerujem da će se ovaj problem brzo riješiti.

Trenutno na prostoru pivskih sela ne postoji samostalni otkupni centar za stoku, pa samim tim stočari sa ovog područja su u velikom problemu. Pored ubrzanog rasta cijena stočne hrane, oni sada nijesu u mogućnosti da plasiraju svoje proizviode, saniraju troškove te zarade osnovna sredstva za život.

Zabrinuti građani Pive i Plužina, saopštili su mi da je trenutno na ovom području u pitanju višak od preko 3000 grla jagnjadi, a problem sa plasmanom proizvoda sve je veći. Ubijeđen sam da resorno ministarstvo želi pomoći građanima Plužina, ali i okolnih sela. Vjerujemo da plan postoji, ali se on mora ubrzati. Dolazi nam jako teška zima, svakodnevno čujemo najave krize, te s tim u vezi vjerujem da je potrebno ubrzati proces subvencija i otkupa, jer kroz povoljnije uslove pomoć će osjetiti i penzioneri, čija su primanja jedva dovoljna za osnovne potrebe.

Nakon izbora i promjena koje će se desiti u lokalnoj vlasti u Plužinama, nikada više nećemo dozvoliti da se našim stočarima, poljoprivrednicima uskrati pravo da plasiraju na tržište svoje prizvode. Vjerujem da je Pivi potreban otkupni centar za preradu mlijeka i mesa, a samim tim i plasman domaćih i orgranskih proizvoda mliječnog i mesnog porijekla na državno ali i inostrano tržište.

Naša lista je garant da će se u Pivi stvari mijenjati na bolje, odmah nakon izbora. Uz malo ideja i rada mogućnosti su velike. Otkupni centar ovakvog karaktera u Pivi otvara vrata za pedest zaposlenih građana. Mislim da Pivljanke i Pivljani imaju mnogo razloga, da 23. oktobra ukažu podršku listi “Može Piva, može Crna Gora – dr Dritan Abazović”.

Branko Pejović, kandidat za odbornika