Može Bar: Borićemo se za lokalnu upravu koja će biti u službi socijalnog staranja i po mjeri svih građana

U Baru još uvjek nema preciznih podataka o broju djece sa posebnim potrebama i djece sa autizmom iako  istraživanja pokazuju da je to značajan broj u odnosu na broj stanovnika.

O tome koliko naša Opština brine o djeci sa posebnim potrebama, govori činjenica da više od decenije, od kad su odobrena namjenska sredstva u iznosu od 137.000€ od Komisije za dodjelu prihoda od igara na sreću, kao i pompeznih najava o izgradnji Dnevnog centra, još uvjek nije riješeno značajno pitanje koje muči mnogobrojne Baranke i Barane.

Opština Bar je DUP-om 2013. godine utemeljila izgradnju centra na lokaciji dvorišta O.Š.”Meksiko”, prije dobijanja saglasnosti od Ministarsva prosvjete. Tadašnji menadžment škole je postupio odgovorno, i pored negodovanja što se školi od 800 učenika oduzima pola dvorišta, tražeći od Opštine da učestvuje u dio troškova na rekonstrukciju dotrajalog krova, radi bezbjednosti učenika. Na empatiju Opštine za potrebe učenika O.Š. “Meksiko” odgovor je izostao.


Ipak, misteriozna i bezuslovna saglasnost dobijena je od Školskog odbora, bez saglasnosti Savjeta roditelja,  2019.godine, a birokratija je poslužila kao izgovor. Činjenica je da se na izgradnju ovakvog objekta, neophodnog društvu, našim sugrađanima, komšijama, roditeljima čekalo iz banalnih razloga svih ovih godina, je poražavajuća za grad Bar. Ono za šta će se URA zalagati je da neće biti diskriminacije ni u jednom segmentu društva, kao i da grad Bar ima referentnu instituciju, specijalizovanu za dnevno zbrinjavanje djece sa posebnim potrebama i djece sa autizmom.

Zalagaćemo se i da OŠ “Meksiko” ima svoj krov, svoju sigurnost, jer sva naša djeca zaslužuju jednake šanse! Borićemo se za lokalnu upravu koja će biti u službi socijalnog staranja i po mjeri svih građana!Može Bar! Može Crna Gora!

Ferida Peročević, kandidatkinja za odbornicu