Mijušković iz URA Budva odgovorio Armenku: Država je super, a sve ostalo ne valja

Prema njegovim riječima, ono što je sa moralnog aspketa izuzetno loše je poništavanje Crnogoraca kao naroda koji poštuje gosta. ,,Nažalost, ono što se desilo poslednjih godina je učinilo da elitni turizam ostane nedosanjani san, zato što smo resurse rasprodali, pa i one najvrednije namjenili stanovima za tržište, prirodu i gradska jezgra devastirali, plaže obukli u plastiku. Ostalo je malo za ponudu turistima, čija se vizija odmora u velikom dijelu promijenila“.

Mijušković je istakao da ipak, i u takvim okolnostima, imamo turiste koji nam rado dolaze, iz ljubavi prema prirodnim ljepotama Crne Gore, nostalgije za starim vremenima u kojima su se razvijala prijateljstva između privatnih izdavaoca i redovnih gostiju. ,,To su uglavnom turisti iz regiona, Bosne, Srbije, Republike Srpske. Nazvati upravo njih sirotinjom ili slabim potrošačima, u trenutku kada je svjetska, a kamoli regionalna turistička privreda ugrožena je neprimjerena i uvredljiva i nije nikada bila svojstvena Crnoj Gori koja je uvijek znala biti dobar domaćin svakom gostu“, rekao je on.

Kandidat za odbornika URA Budva osvrnuo se i na poteze Nacionalnog koordinacionog tijela. ,,Ne tako mudrom politikom NKT-a, koji je iz stručnog prerastao u politički instrumentalizovano tijelo, a ubrzo smo od corona free, postala corona full destinacija. To je Crnoj Gori „izbilo“ iz ruku mogućih 600 miliona eura obrta, što je dovelo do sezone bez gostiju, u očekivanju još gore zime. Danas je od tog tijela stiglo i indirektno priznanje u vidu otvaranja granica kada je sezona na izmaku, uz izjavu da se i „od ekonomije umire“. Nezadovoljstvo je sa razlogom poraslo, a strah za egzistencijom postao dominantan. Možda je ovo pojedince učinilo manje tolerantnim, zahtjevnijim, pohlepnim, ali odbijamo da prihvatimo da je dominantan takav obrazac ponašanja“, saopštio je Mijušković.

On je još kazao da najveći problem leži u neravnomjernoj distribuciji u kojoj se jedino najbogatijima i krupnoj turističkoj privredi omogućava opstanak, dok se manji preduzetnici suočavaju sa nizom poteškoća. ,,To najbolje oslikava izjava jednog hotelijera da “država treba da pomogne velike,  ali ne i male, jer oni će svakako propasti”. Na istom je tragu je izjava poslenika Armenka – država je odlična za one kojima pomaže, a svi dobro znamo kako je u Crnoj Gori ta pomoć selektivna. Takva država nije država svih građana, a ni država socijalne pravde. Jasno nam je da g. Armenko može pohvaliti institucije i državu zbog pomoći, ali mora biti svjestan da nisu svi bili njegove “sreće” i od toga imali koristi“, navodi Mijušković.

Kako je napomenuo, zbog Armenkove neprimjerene izjave svaki normalan građanin osjeća stid. ,,Izvinjavamo se gostima iz regiona uz nadu se da će doći do promjena koje će “humanizovati” ljude, stvoriti državu koja brine jednako o svim građanima, čuva prirodne resurse i sprovodi održivi, a ne partitokratski razvoj“, zaključio je Mijušković.