Marović: Glas EU da bude jači u regionu, građanima približiti vrijednosti ujedinjene Evrope

Glas Evropske unije mora biti jači u regionu Zapadnog Balkana a građani moraju biti više uključeni u proces pregovora kako bi im se na direktniji način približile evropske vrijednosti, poručila je potpredsjednica URE Jovana Marović na konferenciji “Balkanska zelena mreža” koju ova partija zajedno sa Evropskim zelenim organizuje u Crnoj Gori.

Cilj konferencije je, kako su kazali iz URE, da okupi sve zelene partije, organizacije, akcije, pokrete i predstavnike zelenih politika iz regiona i umreži njihova iskustva u implementaciji zelenih politika.

Marović je na panel diskusiji u kojoj je učestvovala i poslanica zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon de Kramon kazala da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

„Nova metodologija za proširenje nije previše stimulativna za države regiona ali ona stavlja fokus na najproblematičniju stvar u ovom dijelu Evrope a to je vladavina prava. Dakle reforma u ovoj oblasti je ključna a sa njom i demokratizacija društava iz kojih dolazimo. Transformacija društva u tom pogledu nam je neophodna kako bismo se što prije priključili Evropskoj uniji“, ukazala je Marović.

Ona je istakla podatak iz istraživanja po kojem čak 70% građana podržava članstvo Crne Gore u EU.

„Izvještaju iz Brisela, među kojima i posljednji godinama bilježe stagnaciju ili neznatan napredak pa slika integracija u ovom trenutku nije sjajna ali odlučnijim reformama ona može biti bolja“, naglasila je Marović.

Ona je istakla i da zelene politike moraju zauzeti značajno mjesto u pregovorima zemalja Zapadnog Balkana u procesu integracije u EU.

„Na regionalnom nivou moramo se uvezivati i promovisati zelenu agendu i detektovati i fokusirati se na najveće probleme u ovoj oblasti. Treba na više načina da razmjenjujemo iskustva u ovim politikama“, poručila je Marović.

Ona je zaključila i da su visoko na agendi politika URE zelene politike, vladavina prava i borba protiv korupcije.