Laketić novi predsjednik mojkovačke URE: Dokazujemo da Crna Gora nije besudna zemlja

,,Za ovih 7 godina postojanja, URA svojim djelovanjem remeti višedecenijsku matricu u kojoj je normalno da naša zemlja, Crna Gora bude konstantno podijeljena na neke dvije Crne Gore, a u suštini je to sve jedna te ista Crna Gora, naša jedna jedina. Ona će imati svijetlu budućnost tek onda kada je prihvatimo onakvom kakva u suštini i jeste i u kojoj će biti mjesta za sve, kako se god ko nacionalno, vjerski ili na bilo koji drugi način osjećao. A mi kao partija smo dokaz da je to moguće, jer je URA Crna Gora u malom, satkana od svih naših različitosti”, saopštio je novoizabrani predsjednik mojkovačkog odbora Građanskog pokreta URA Boško Laketić na večerašnjoj III izbornoj Konvenciji tog odbora.

Kako je kazao, od drugih političkih subjekata, URU razlikuje spremnost da preuzme odgovornost i da vuče državničke poteze. ,,Uvijek sam u svom političkom djelovanju stavljao tim ispred pojedinca, smatrajući da je svaki tim jak onoliko koliko i najslabija karika u njemu… Tako je i svaka država jaka onoliko koliko je dobar status i najugroženijeg pojedinaca u društvu. Mi ne pristajemo na status quo. Od osnivanja URE svi imamo samo jedan cilj – da Crna Gora bude zemlja svih njenih građana, pomirena, zemlja pravde i zemlja ekonomskog blagostanja za sve njene građane. Sve što radimo, radimo da bi taj cilj ostvarili”, istakao je još Laketić.

,,Mi smo izabrali teži, ali častan i ispravan put i zbog toga treba da budemo ponosni. Od 30. avgusta se govorilo da nećemo uspjeti. uvijek smo targetirani kao izdajnici sa svih strana. Uvijek smo išli putem koji znači dobro građana Crne Gore. Kad odlučite da mijenjate državu, onda to nije lako, ali je jedino ispravno. Ključni cilj naše generacije da objedinimo sve građane Crne Gore i članstvo u EU. Želimo da vidimo život građana Evrope u Crnoj Gori”, kazao je prisutnima potpredsjednik URE Miloš Konatar.

On je istakao da je sva pomoć na raspolaganju i lokalnoj upravi i mojkovačkom odboru URE. ,,Nijesmo u politici da bismo bili u fotelji. Ako ne treba da pređemo cenzus neka ne pređemo.  Radićemo ono što je ispravno i što smatramo jedinim dobrim za ovu državu. Važno je da Crna Gora ide naprijed”.

Politička direktorka URE Ana Novaković-Đurović istakla je da je mojkovački odbor, na neki način, vjesnik URE i ideje ekološke i građanske Crne Gore na sjeveru. ,,Na dobrom putu smo da ideju pomirene, građanske države širimo. Put koji je izabrala URA je najmanje lak, pa na dnevnom nivou imamo udare nacionalizma i primitivizma. U takvim danima treba da budemo jedinstveniji i složniji nego ikad. Najednostavnije je biti u jednoumlju živjeti u torovima, a URA jedina pokušava nešto da mijenja. Nije iznenađenje što smo konstantno target onima koji ne žele da grade mostove, već da ih ruše”.  

Odlazeći predsjednik mojkovačke URE Ivan Ašanin istakao je da iz URE forsiraju promjene, a ne zamjene. ,,To je proces, a moramo još mnogo toga uraditi. Potreban je širi konsenzus, a građani se moraju miriti. Mojkovac pokazuje da je to moguće. Naša platforma i projekat nove Vlade je pomirenje. Mnogi žele tenzije kako bi onemogućili razvoj države. Mi na to ne pristajemo”, kazao je Ašanin.

Da bi do promjena brže došlo, prema njegovim riječima, Crna Gora mora formirati, osposobiti i reformisati Sudski savjet, Tužilački savjet, Ustavni sud, Vrhovni sud… ,,Uvijek sam se protivio tome da koncentracija vlasti i funkcija bude kod jednog čovjeka. Davno smo uveli rotirajuće odborničke mandate. Ovom izbornom konvencijom idemo i korak dalje. Srećan sam što smo izbrusili mlađi kadar, i što je on voljan da radi”.  

,,Ovaj izbor za mene predstavlja veliku čast, ali i obavezu da ukazano povjerenje i opravdam. URA je okrenuta ka budućnosti, svjedoci smo da rukovodstvo intenzivno radi na rješavanju nekih pitanja koja već duže vrijeme opterećuju našu stvarnost. Stavljanjem tačke na njih, krenuli bismo ka rješavanju ekonomskih i socijalnih pitanja – onome što je sadašnjost i budućnost”, kazao je novoimenovani potpredsjednik mojkovačke URE, Veljko Dedejić.

Kako je podsjetio, mojkovačka URA je dala veliki doprinos da se 5. decembra dogodi smjena DPS vlasti u Mojkovcu. ,,Naš odbor će i u narednom periodu biti konstruktivan činilac vlasti u Mojkovcu i raditi na onim projektima koji su od direktnog značaja za naše sugrađane”.

,,U prethodnom periodu smo pokazali zavidne rezultate na na polju zaštite životne sredine, ljudskih prava, socijalne pravde i jednakosti. Vjerujem u snagu Foruma Mladih i sigurna sam da ćemo u narednom periodu dati doprinos razvoju našeg građanskog društva u kojem je bitan svaki pojedinac”, istakla je novoimenovana potpredsjednica mojkovačke URE, Milica Kravarušić.

Prema njenim riječima, mladima treba pokazati šta Crna Gora ima i može da im pruži, kako ne bi odlazili u bijeli svijet tražeći bolji život. ,,Čvrsto vjerujem da Forum Mladih URE, kao jedan od najaktivnijih pokretača društvenih promjena, može nastaviti da utiče na poboljšanje uslova života mladih u našoj zemlji”.
Ilija Stanić, koji je imenovan za novog sekretara mojkovačke URE kazao je da neće odustati od ciljeva koje je ta partija zacrtala. ,,Tvrdi, postojani i ne odustajemo od svojih ciljeva. U svim dešavanjima, URA je pokazala svoju jačinu i to je ono što krasi našu partiju”.

,,Crna Gora, Mojkovac, Kolašin, kao i svaka naša lokalna zajednica imaju sve resurse, ali i dalje ne živimo dobro – zato jer nemamo dobru organizaciju. URA uradila da okove koje je držala jedna partija skine, i donijela je demokratiju u zemlju. Neophodno je pokrenuti brži razvoj sjevera, i napraviti tim koji će za to biti striktno zadužen”, kazala je u svom obraćanju nekadašnja predsjednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović.

,,Biti dio URE znači pripadati istinskoj građanskoj partiji koja se bori za vladavinu prava i jednake šanse za sve. Sigurna sam da je URA partija budućnosti i da će presudno uticati na stvaranje modernog, demokratskog i prosperitetnog društva. Na čelu Foruma žena posvetiću se afirmaciji rodne ravnopravnosti na svim nivoima odlučivanja, kao i unapređenju položaja žena u svim sferama društva. Pred nama je dosta posla, ali sam sigurna da ćemo sve zadatke koji su pred nama uspješno završiti”, saopštila je Marina Palević, novoizabrana predsjednica Foruma žena mojkovačke URE.

Konatar je istakao da će URA nastaviti da vjeruje, i da radi na promjeni društva. ,,Mi u URI građansku Crnu Goru živimo i ta građanska Crna Gora je 28. aprila na Cetinju dobila svoje pravo otjelotvorenje“.

,,URA pokazala da na pozicijama gdje ima svoje predstanike radi samo u državnom interesu, ali i lokalnom – u lokalnim samoupravama. Što se tiče rudnika u Mojkovcu, investicija se realizuje u skladu s aprocedurama. To će donijeti preko 700 novih radnih mjesta kad se cijeli posao obavi. Reciklažni centar je takođe važan projekat za koji ćemo sredstva pokušati da obezbijedimo iz fondova Evropske unije (EU). Ovo su sve teme koje treba da nas interesuju. URA samo radom i projektima može pokazati građanima šta je naša misija. Ona je jedina snaga koja mladim generacijama pokazuje da Crna Gora nije besudna zemlja”, napomenula je još Novaković-Đurović.

,,Bistrom glavom, toplim srcem idemo dalje, tamo gdje smo i davno krenuli ka Crnoj Gori kojoj težimo, o kojoj sanjamo. Na tom putu će sigurno biti još dosta oluja, ali znam da nećemo ustuknuti ni pred jednom od njih. Idemo dalje u nove pobjede”, zaključio je Laketić.

Novoizabrani članovi i članice mojkovačkog odbora URE su:

Boško Laketić
Ivan Ašanin
Biljana Bogavac
Veljko Dedejić
Bojana Rosić
Dragan Babović
Milisav Vujisić
Ljubica Veljović
Davor Konatar
Tijana Knežević
Ilija Stanić
Maja Kapičić
Goranko Smolović
Marina Palević
Dajana Bošković
Vukoman Bulatović
Tamara Knežević
Miljan Minić
Dijana Perović Veljović
Darko Jovanović
Ivana Minić
Milica Kravarušić
Dragoljub Smolović
Ljiljana Jokić