Kotorska URA SDP-u: Zar nije ružno i krajnje neprimjereno kititi se tuđim perjem, i ono što ste opstruirali sad predstavljati svojim uspjehom

Svaki građanin Kotora koji je pročitao saopštenje SDP-a, nije mogao čudu da se načudi sa koliko beskrupuloznosti u iznošenju neistina može daleko ići jedna partija u očiglednom početku kampanje za predstojeće lokalne izbore u Kotoru. Bez imalo morala i zastiđa SDP nam iznosi hvalospjev  o svom ogromnom i istorijskom  uspjehu vezanom za opštinsko dobijanje zemljišta Elektrodistribucije – Benovo. O tome koliki je njihov uspjeh i zalaganje najbolje govori podatak da oni ne znaju čak ni u kom dijelu grada se nalazi predmetno zemljište pa tako govore o Elektrodistribuciji Benovo a svaki Kotoranin zna da se radi o dijelu grada zvanom Tabačina.

Svaki Kotoranin zna da se preko 15 godina pokušavalo doći do realizacije razmjene zemljišta između Opštine Kotor i Elektrodistribucije i da je u svakom pokušaju upravo SDP bio „končničar“ ovog posla.

Isto se tako zna da je prethodna lokalna uprava, a u kojoj je bez ikakve lažne skromnosti kotorska URA dala svoj maksimalni doprinos, dovela do samog kraja ovaj strateški važan posao za grad, na način što je za izuzetno povoljnu cijenu od 56,0 eura /m2 ugovorila kupovinu 35.000 m2 zemljišta (sa objektima i kompletnom infrastrukturom) od kompanije Jugopetrol  i za koji je uz čak dva pisma namjere (jedno od Elektrodistribucije t.j CEDIS-a i drugo od Vlade CG i premijera Markovića), opština Kotor dobila nedvosmislenu garanciju da će nakon pomenute opštinske  kupovine zemljišta  od Jugopetrola, CEDIS automatski potpisati Ugovor o razmjeni sa njihovim zemljištem na Tabačini.

Kompletna dokumentacija, počev od nekoliko nezavisno urađenih elaborata o procjeni obje nekretnine, potpisanog memoranduma o saradnji sa Jugopetrolom sa definisanom prodajnom cijenom i plaćanja u dvije rate, elaboratom o opravdanosti ovog ulaganja, procjenom imanentnog sudskog vještaka, pismo, namjere CEDIS-a, pismom garancije Vlade CG i obezbijeđenim novcem u prethodno usvojenom budžetu, našla na sjednici lokalnog parlamenta.

Kad se sva ta dokumentacija našla na sjednici u prvoj polovini 2018. godine upravo odbornici SDP-a  (sa svojim kolegama iz Nove srpske demokratije), nijesu glasali za ovu odluku ne dajući nikakvo argumentovano obrazloženje zbog čega su protiv iste, osim saznanja da su takvu direktivu dobili od svoje centrale iz Podgorice. Kada je nakon 5-6 mjeseci ova odluka ponovo uvrštena u dnevni red lokalnog parlamenta, odbornici SDP-a nijesu dali potreban kvorum toj sjednici i tako stavili pečat na tu njihovu tzv „decenijsku“ borbu za navedeni lokalitet. Ovakav stav SDP-a je takođe bio i početak kraja skupštinske većine formirane nakon izbora 2016 godine.

Nova skupštinska većina formirana zaslugom odbornika SDP-a koji ih je napustio (jer se bez te podrške  ne bi mogla formirati ova većina), a predvođena DPS-om, uvrstila pomenutu odluku prilikom usvajanja budžeta za 2020. godinu. Pritom ne dopunjavajući predmet nijednim novim dokumentom u odnosu na prethodni saziv, i istu odluku donose na sjednici iz jula mjeseca ove godine koji je mogao biti realizovan i prije dvije godine ili čak i mnogo ranije, da oni iz samo njima znanih razloga nijesu isti „minirali”.

Zar nije krajnje licemjerno da SDP navodi kao svoju zaslugu nešto što Opština Kotor ne bi nikad realizovala da su se oni kao partija pitali.

I na kraju zar nije ružno i krajnje neprimjereno, a uvažavajući vašu prijeku potrebu da se pokušate barem nečim pohvaliti u djelovanju zadnjih 4 godine, posegnuti za nestinama i zakititi se tuđim perjem.