Kotorska URA: Izbor Aprcovića finalni čin političke korupcije

Oni kažu da je prekompozicija kotorske političke scene počela prije 4 mjeseca inicijativama SDP-a, a nastavila se djelovanjem njihove, sada već bivše, odbornice Brune Lončarević.
“Ministarstvo javne uprave i Vlada Crne Gore neadkvatnim postupcima i nepreduzimanjem aktivnosti iz svoje nadležnosti samo su otežali situaciju, legitimisali pravno nasilje i grubo prekrajanje izborne volje građana. Opštinski odbor URA Kotor najoštrije osuđuje što gruba promjena izborne volje građana ne vodi vraćanju mandata građanima i raspisivanju novih izbora kao jedinom pravednom rješenju. Neodgovorno ponašanje najvećeg broja aktera kotorske političke scene dovelo je naš grad u duboku krizu, otežalo život građana i paralisalo normalan rad opštine”, saopštili su oni.
Navode da je URA od prvog dana u Kotoru bila konstruktivan član vladajuće koalicije, uvijek spremna na dijalog, davanje prijedloga i kritika u rješavanju opštinskih problema i planiranju kapitalnih projekata.
“U svojim resorima pokazali smo šta znači profesionalno rukovođenje povjerenim sektorima što se može vidjeti po rezultatima u oblastima ekonomije i kulture. Bili smo i čvrsto ostajemo protiv bezakonja, neodgovorne ekonomske politike, korupcije, partijskog zapošljavanja, samovolje, političkih mešetarenja zarad ličnih interesa sa čije god strane oni dolazili. U fokusu nam je bilo pokazati da se grad može i mora voditi u interesu njegovih građana i građanki uz domaćinski odnos prema resursima”, navode u kotorskoj URI.
Ističu da je URA još od juna 2018. godine, kada je prvi put prekinuta sjednica Skupštine, upozoravala na dubinu krize i pozivala koalicione partnere na dogovor.
“Pošto dogovora nije bilo više od pola godine, u martu 2019 smo predložili da mandate vratimo građanima i spriječimo uvođenje grada u prinudnu upravu i blokadu pred nadolazeće turističku sezonu i reprezentativne kulturno-umjetničke festivale. Tada smo naišli na žestoke i skandalozne optužbe pojedinih koalicionih partnera koji danas traže to isto. Zbog suštinskih i veoma značajnih razlika u načinu viđenja na koji se organizuje i vodi vlast u lokalnoj samoupravi, predsjednica OO URA Kotor i potpredsjednica Opštine Kotor Ljiljana Popović-Moškov podnijela je ostavku. Uoči dolaska nove nelegitimne vlasti predvođenje DPS-om i naši drugi kadrovi su podnijeli ostavke na funkcije koje su obavljali. Držeći se naših osnovnih reformskih i građanskih principa, ovim smo pokazali da nam nije bilo do vlasti već do zaštite interesa građana i građanki”, ukazuju oni.
Iz kotorske URE kažu da su izabrali ispravniji i teži ali jedini put koji može izvesti iz teškog stanja u kojem se nalazi grad, a to je put odgovornosti, napornog rada, profesionalnog ponašanja, pristojnosti i vladavine prava.
“U kotorskom političkom haosu i krizi koju su svjesno produkovali razni akteri prethodnih mjeseci svi su zaboravili na interese građana i opštine. Opština mjesecima gubi prihode zbog neusvojenih odluka i planova, ušla je u program priremenog finansiranja i dovodena je u ponižavajući status da svako plaćanje zavisi od uputstava Ministarstva finansija. Građani sa druge strane već mjesecima ne mogu da završavaju svoje potrebe što otežava svakodnevno funkcionisanje”, preciziraju iz kotorske URE.
Dodaju da su građani i građanke Kotora najveće žrtve krize, političke korupcije i grubog prekrajanja izborne volje.
“Bez obzira na političku pripadnost svi bi morali da budemo u službi građana, a ne sopstvenih funkcija i pozicija. Mandati i funkcije ne pripadaju nikome od nas trajno. Samo građani imaju neotuđivo i trajno pravo da na izborima iskažu svoju volju i izaberu svoje predstavnike. Kada, kako i pod kojim uslovima ti izbori treba da se održe su pitanja koja nadilaze okvire Kotora, ali koja se moraju rješavati u što skorijem roku. Bez slobodnih izbora nema demokratije, sve drugo je farsa i simulacija”, zaključuju oni u saopštenju.