Konatar za “Dan”: Bez tehničke vlade rad u odboru nema smisla

– Za ove ljude i ostalu interesnu kastu DPS-a zakoni, ma koliko bili kvalitetni, jednostavno ne važe. Dakle, samo zakonske izmjene nijesu dovoljne, ukoliko opozicija ostavi mogućnost DPS-u da te zakone sam implementira, jer se dosad više puta pokazalo da je DPS u stanju da i najbolju ideju, projekat ili zakonsko rješenje mutira tako da građani budu prevareni, a država i cijelo društvo na gubitku – cijeni Konatar.

Iskreno želi uspjeh opozicionim kolegama koji rade u Odboru, ali tvrdi da rad na izmjenama izbornih zakona bez prethodnog dogovora o implementaciji istih kroz tehničku vladu za njega nema puno smisla.

– DPS-u odgovara simuliranje demokratije, odnosno simuliranje rada parlamenta i odbora. Valjda bi bilo logično da od DPS-a najprije vidimo spremnost da se razgovara o tehničkoj vladi, i da se uporedo sa tim razgovorima radi na izbornim reformama. Ovako kao dosad, tj. simuliranjem rada odbora daje se mogućnost i prostor DPS-u da odbija razgovor o tehničkoj vladi. Ako je neko u opoziciji spreman da vjeruje DPS-u na riječ, URA sigurno nije – poručuje Konatar.

Kako navodi, bez tehničke vlade, odnosno vlade građanskog jedinstva, na šta se cijela opozicija sa pokretom „Odupri se” obavezala Sporazumom za budućnost, ne može biti slobodnih i poštenih izbora u Crnoj Gori.

– Do sada je opozicija zajednički slala poruku – ili ćemo imati slobodne i fer izbore, ili izbora neće biti. Ukoliko ne bude izdaje u opozicionim redovima, što je dosad često bio slučaj, a uz podršku naših međunarodnih partnera, vjerujem da DPS neće imati kud osim da se izborna reforma dovede do kraja kroz rad tehničke vlade. U suprotnom, imaćemo bojkot izbora a vjerujem da to nikome nije želja, pa čak ni DPS-u. Sada je odgovornost na njima – navodi Konatar.

Kaže da je URA sa kolegama juna prošle godine u Briselu predstavila plan za sveobuhvatnu izbornu reformu koji sadrži neophodne izmjene zakona i na osnovu kojeg je formiran odbor kao neophodan mehanizam da se izmijene izborni zakoni.

– Osim stvaranja uslova za poštene izbore cilj nam je da promovišemo nove i drugačije vrijednosti u politici, to jest direktan pristup građanima i njihovim problemima. Želja nam je da se što više približimo građanima, jer je ovo zajednička borba za budućnost. URA je uvijek bila za dijalog, jer je on neophodan Crnoj Gori. Poznato je da smo otpočeli seriju okruglih stolova „Društveni dijalog – zajedno do rješenja”, kao platformu za razgovor opozicije, vlasti, civilnog sektora, udruženja građana i građanskih aktivista. Uvjeren sam da je neophodno uvezivanje svih koji žele promjene nabolje uz koordinisane aktivnosti građanskih grupa koje pružaju otpor nepravednom sistemu koji je kreirao DPS sa satelitima, jer samo zajedno možemo ostvariti sve pobjede, a to su pokazale i pobjede koje su građani ostvarili na Solani, na Crnom jezeru, sa malim hidroelektranama, pa čak i sa pravima radnika u maloprodajnim lancima – kaže Konatar.

Na pitanje kada će URA postati član Zelenih Evrope, Konatar kaže da je mnogo ponosan na činjenicu da će URA postati dio evropske porodice Zelenih, koja ostvaruje uspjehe širom Evrope i predstavlja trenutno najprogresivniji pokret u EU.

– Ovo članstvo je uspjeh svakog pojedinca u Građanskom pokretu URA, i potvrda našeg dosadašnjeg principijelnog i ispravnog puta. Uvjeren sam da je i za Crnu Goru dobro da predstavljamo našu državu među Zelenima Evrope. Zvanično, na poziv Zelenih, URA će 8. novembra u Finskoj, u gradu Tampereu, predati aplikaciju za članstvo. Očekujem da ćemo i formalno postati dio porodice Zelenih – smatra Konatar.