Konatar: Tužba Spajićeve Vlade protiv Sindikata prosvjete karakteristika diktatorskih režima

“Ustavom je zagarantovano pravo svakog građanina na štrajk. Zato zabrinjava bahato i arogantno ponašanje Milojka Spajića i Ministarstva prosvjete prema prosvjetnim radnicima, a tužba države protiv Sindikata prosvjete zbog štrajka karakteristična je za zemlje gdje vladaju najveći diktatorski režimi”, saopštio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

On je napomenuo da zbog nesposobnosti, neodgovornosti, bahatosti i nepoštovanja zakona premijera Milojka Spajića, Ministarstva prosvjete i Ministarstva finansija danas ispaštaju djeca, prosvjetari i roditelji.

“Država je na osnovu potpisanog Granskog kolektivnog ugovora(GKU) između Vlade Dritana Abazovića i Sindikata prosvjete povećala plate početkom 2023. prosvjetnim radnicima za 20% i predvidjela uvećanje od još po 10% od 1. januara ove i naredne godine. GKU ima pravno dejstvo koja god Vlada bila na vlasti”, istakao je Konatar.

On je apelovao na Spajića i Ministarstvo prosvjete da se dozovu pameti. Konatar je zaključio i da ga iskreno čudi i brine prećutno odobravanje ovakvog ponašanja Spajićeve Vlade od strane dobrog dijela NVO sektora, građanskih aktivista i političkih partija.