Konatar: Spajić i PES prevarili građane, a državu stavili na kocku

“Umjesto obećanog povećanja plata od 25% Milojko Spajić i njegov PES su prevarili građane jer će plate biti povećane za samo 6%, a država stavljena na kocku, jer je neizvjesno kako će se pokriti minus od 350 miliona eura svake godine”, kazao je šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar na konferenciji za medije u Skupštini Crne Gore.

Konatar je naglasio da minimalna zarada neće biti 700 eura kako je Spajić obećao, već 600 eura, a da se radno vrijeme neće smanjiti na 7 sati dnevno i da se plate neće povećati 25%, kako je to pokazivao famozni kalkulator PES-a, već samo 6%. On je dodao i da Spajić u suštini uzima novac od budućih penzija, koje će biti manje, da bi sada povećao plate koje će pojesti inflacija.

“Godišnji minus Fonda PIO će biti između 330 i 350 miliona eura, koje Spajić planira da obezbijedi kroz prihode od markiranja goriva za šta još nema zakona, kroz oduzimanje nelegalne imovine gdje su sudski procesi neizvjesni i mogu trajati godinama, zato što su upravo Spajić i PES odbili predlog Zakon o ispitivanju porijekla imovine koji je predlagala URA”, kazao je Konatar.

“Spajić i PES su državu stavili na kocku, sa mogućim nesagledivim negativnim posljedicama po stabilnost javnih finansija, jer put kojim je Spajić krenuo je put u konstantno zaduživanje države, a podsjećam da je Spajić samo u posljednjih pola godine zadužio državu gotovo milijardu eura, i da je ovo prvi korak ka ukidanju penzionog fonda u Crnoj Gori”, zaključio je potpredsjednik URA Miloš Konatar.