Konatar: Preuzeli smo odgovornost za evropsku, građansku i ekološku Crnu Goru i to se pokazalo ispravnim

Svi dosadašnji izvještaji iz Brisela o napretku Crne Gore oko ulaska u Evropsku uniju govorili su da je najveći problem Crne Gore korupcija i organizovani kriminal zbog čega je URA preuzela odgovornost i odlučila da preuzme brigu o bezbjednosnom sektoru nakon prošlogodišnjih parlamentranih izbora, kazao je danas potpredsjednik URE Miloš Konatar na konferenciji “Balkanska zelena mreža” koju ova partija zajedno sa Evropskim zelenim organizuje u Crnoj Gori.

Cilj konferencije je, kako su kazali iz URE, da okupi sve zelene partije, organizacije, akcije, pokrete i predstavnike zelenih politika iz regiona i umreži njihova iskustva u implementaciji zelenih politika u regionu.

„Bilo je teško formirati Vladu sa ideološki raznolikim političkim akterima koji su osvojili većinu na izborima i pobijedili tridesetogodišnji režim DPS-a. Neki od političkih subjekata iz najvećih pobjedničkih koalicija nijesu zagovarali ulazak Crne Gore u NATO i to je još jedan od razloga zbog čega je URA bila zainteresovana da preuzme kontrolu nad bezbjednosnim sektorom“, kazao je Konatar.

On je pojasnio da je za URU bilo najprioritetnije da Crna Gora ostane na prozapadnom i proevropskom kursu.

„Trebale su nam političke promjene na izborima jer ih nikada nijesmo imali u istoriji. URA je nakon izbora bila ključni faktor za promjenu vlasti“, istakao je Konatar.

On je poručio da sada kao važan zadatak pred URU ali i cijelo crnogorsko društvo stoji članstvo Crne Gore u EU.

„Fokusirali smo se na taj zadatak i preuzeli između ostalog brigu o bezbjednosnom sektoru kako bi se počeli obračunavati sa kriminalom i korupcijom i u tome postigli početne rezultate. Proglasili smo rat sa dva najveća kriminalna klana u Crnoj Gori i mnoge pripadnike tih kriminalnih grupa priveli licu pravde. Uspjeli smo da zaustavimo šverc cigareta preko Luke Bar i zaplijenili najveću količinu narkotika u istoriji Crne Gore od tone i po koakaina. To su ozbiljne operacije koje su zahtijevale veliku hrabrost pa ni prijetnje smrću potpredsjedniku Vlade i lideru URE nijesu bile nepoznanica“, ukazao je Konatar.

On je ukazao i da bi borba protiv kriminala bila do kraja uspješna neophodna je i reforma tužilaštva.

Konatar je dodao da su reforme u bezbjednosnom sektoru započele u Upravi policije i da je pokazatelj promjene klime bio konkurs za direktora gdje se prijavilo deset kandidata.

„DPS sa svojim režimom je ranije kontrolisao Upravu policije, a ovoga puta na otvorenom konkursu imali smo 10 kandidata i izabran je najkvalitetniji“, pojasnio je Konatar.

On je zaključio da su vladavina prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala na vrhu trenutne agende URE.

„Preuzeli smo odgovornost za evropsku, građansku i ekološku državu i ta odluka se pokazala ispravnom“, zaključio je Konatar.