Konatar: Izaberimo svih 4 sudija Ustavnog suda i možemo dogovoriti datum izbora

Crna Gora je na još jednoj istorijskoj raskrsnici i mi kao odgovorni političari koji mislimo dobro građanima i državi nemamo pravo na grešku. Nemamo pravo da ostanemo zarobljeni u rovovima prošlosti, već moramo gledati u budućnost i kako da naša zemlja ide naprijed.

Naša budućnost je Evropska unija i moramo ubrzati evropski put što će biti nemoguće ako ne postignemo kompromis do 12. decembra i ne izaberemo sudije Ustavnog suda, zato svi mi u Parlamentu i politici moramo doći do dogovora i time široko otvoriti vrata ubrzanom napretku ka članstvu Crne Gore u EU.

U tom smislu do dogovora možemo doći na sljedeći način:

1. Podržavamo stav predsjednice Venecijanske komisije, najviših EU zvaničnika i naših međunarodnih partnera, što znači da na sjednici Skupštine Crne Gore 12. decembra izaberemo svih 4 sudija i time kompletiramo Ustavni sud.

2. Dogovorimo datum prijevremenih parlamentarnih izbora koji bi bili u prvoj polovini naredne godine.

3. Kompletirani Ustavni sud bi se po hitnom postupku izjasnio o ustavnosti Zakona o predsjedniku.

Sigurni smo da je ovo konsenzus i rješenje u kome svi dobijaju ponešto, a niko ne dobija sve. Ovo je rješenje gdje nema pojedinačnih pobjednika, već je pobjednik društvo i naša evropska budućnost.

Dakle, bez ucjena sa bilo koje strane, ako pokažemo minimum odgovornosti dogovor je blizu, a politički dogovor u interesu građana je naša obaveza, jer Crna Gora mora naprijed.