Konatar: Gdje je u Budžetu Evropa sad 2?

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na kojoj se raspravljalo o Predlogu Budžeta, pitao je ministra finansija Novicu Vukovića i druge predstavnike Spajićeve Vlade, gdje je u Budžetu za 2024. godinu program Evropa sad 2. On je dodao da je to pitanje na koje građani Crne Gore očekuju odgovor, jer su to bila upravo obećanja pokreta Evropa sad u kampanji za parlamentarne izbore.

Konatar je konstatovao da u Predlogu budžeta Spajićeve Vlade ne vidi ništa od programa Evropa sad 2, osim dvije rečenice koje se tiču povećanja minimalne penzije i to na nepravedan način na koji se diskriminšu penzioneri. On je i podsjetio da po predlogu Spajićeve Vlade pevećava se samo minimalna penzija na 450 eura, što URA podržava, ali da on smatra da je jedino pravedno rješenje da se penzije povećaju svim penzionerima za 153 eura, uključujući i srazmjerne penzije koje ne bi mogle biti u svom ukupnom iznosu manje od 450 eura.

“Gdje je Evropa sad 2? U Predlogu budžeta nema nikakvog rasta plata po programu Evropa sad 2 u 2024. godini, kako je to obećao premijer Spajić u izbornoj kampanji. Nema minimalne plate od 700 eura, niti prosječne od 1000 eura, što znači da su građani obmanuti”, poručio je Konatar.

Takođe, on je prokomentarisao i još jedno od obećanja iz programa Evropa sad 2 nultu nezaposlenost i konstatovao da u Predlogu budžeta imamo samo to da će nezaposlenost u 2024. godini biti na nivou od 11,6% do 12,6%, što znači da su građani i u tom segmentu obmanuti.

Konatar je još jednom apelovao da se prosvjetnim radnicima povećaju plate za 10%, što je obaveza predviđena Granskim kolektivnim ugovorom koji je Vlada Dritana Abazovića potpisala sa Sindikatom prosvjete.