Koalicija „Može Podgorica – Ovo je naš grad“: Vraćamo legitimitet mjesnim zajednicama!

,,Već deset godina, rame uz rame sa građanima, branimo zelene površine od pohlepe gradskih vlasti i privilegovanih tajkuna. Podgorica je planirana u skladu sa njihovim zahtjevima i prohtjevima, dok su građani dobijali samo Potemkinova sela u susret izborima. Punih trideset godina je trajala takva praksa kojoj konačno stajemo na kraj, pa će naša koalicija i nakon izbora 23. oktobra ponovo biti uz građane – samo ovoga puta u drugačijoj ulozi. Otići ćemo korak dalje i vratiti mjesnim zajednicama kapacitet odlučivanja, ali i zaustaviti otrcanu praksu selektivnog asfaltiranja do kućnog praga pokornima, ukazali su u koaliciji „Ovo je naš grad“, predvođenoj Građanskim pokretom URA.

Ta koalicija ukazuje da će, nakon pobjede u Podgorici, građani na zborovima mjesnih zajednica  razmatrati i delegirati svoje prioritete, a da će „decentralizacija obezbijediti susretno planiranje trošenja sredstava poreskih obveznika“.

„Na taj način će mjesna zajednica prestati da funkcioniše kao partijska ćelija i mehanizam špijuniranja građana, a postati trajno mjesto donošenja odluka. Nova vlast će inicirati izmjene dva sistemska zakona, kako bi se izbori za rukovodstva mjesnih zajednica sprovodili zajedno sa lokalnim izborima i kako bi  mjesna zajednica imala ingerencije davanja saglasnosti prilikom usvajanja planske dokumentacije. Donošenje nijednog planskog dokumenta neće biti moguće bez pisane saglasnosti konkretne MZ. Tako ćemo čuvati glas građana kako bi štitili prostor, da više ni jedan privilegovani tajkun ne može kupovati volju dvorskih planera i  lokalnih političara“, ukazali su u koaliciji „Može Podgorica – Ovo je naš grad!“.

U toj koaliciji ističu da se, takvim pristupom „više nikada neće dešavati da privilegovani tajkuni sebi ucrtavaju kule i gradove, trajno obesmišljavajući prostorni resurs“.

„Obavezujućim mišljenjem legitimno izabranog rukovodstva MZ i neposrednim izjašnjavanjem o planskom dokumentu, građanima vraćamo – Pravo na grad, odnosno, kolektivnu moć nad urbanim planiranjem. To je naš ideal, od kojeg nismo odustali posljednjih 10 godina, a koji ćemo konačno i sprovesti u praksi. Jer, ovo je NAŠ grad!“, zaključili su u toj koaliciji.