Koalicija “Može Podgorica – Ovo je naš grad!”: Obnovićemo Titogradsko proljeće

Koalicija “Može Podgorica – Ovo je naš grad!” će obnoviti festival Titogradsko proljeće kako bi Podgoricu vratili na mapu festivalskih destinacija u regonu, kao što je nakada i Titograd bio.

,,Cilj je da kulturu definišemo kao prioritetni interes I opšte javno dobro kroz stvaranje uslova za saradnju institucionalnih I vaninstitucionalnih subjekata u sferi razvoja kulture u Glavnom gradu. Programom smo definisali da želimo da motivišemo kritičku misao kroz sve kulturno-umjetničke projekte, kako bi spriječili  nepoželjne pojave u društvu kao što su fašizam, vjerska i nacionalna netrpeljivost, ksenofobija, nepoštovanje prava ranjivih grupa. Takođe, racionalno i odgovorno ćemo uvećavati budžet za kulturu iz godine u godinu, a kroz nezavisne komisije definisaćemo pravila za raspodjelu sredstava kojima se sufinansiraju programi iz domena kulture. Jasno i precizno ćemo definisati programe i manifestacije od posebnog značaja za Glavni grad i ponuditi najbolja moguća rješenja za dugoročnu finansijsku održivost tih projekata. Takođe, promovisaćemo mobilnost kulture, odnosno što više sadržaja iz oblasti kulture ponudićemo i manje urbanim zonama Glavnog grada. Uz to, sufinasiraćemo ili na neki drugi način pomoći opremanje produkcionih kreativnih prostora (ateljea, malih pozornica u lokalnim školama, kabineta za muzičko vaspitanje itd.) i učiniti ih novim javnim scenama”, naveli su iz ove koalicije. 

Oni će predložiti Savjetu Glavnog grada za dodjelu naziva ulicama i trgovima da se po imenima nekih od najistaknutijih crnogorskih umjetnika nazovu pojedine ulice ili trgovi u užoj gradskoj zoni. ,,Neophodno je prepoznati i definisati kulturu kao akumulaciju i spoj znanja, kreativnosti i slobode. U naredne četiri godine nakon 23. oktobra i forimranja nove vlasti u Glavnom gradu naš fokus će biti kultura”, zaključuju.