Jokić: Prokletije moraju biti zaštićene, nema gradnje u nacionalnim parkovima Crne Gore

,,Prokletije predstavljaju jedan od dragulja Crne Gore koji moramo čuvati, ali i promovisati kvalitetnije. Nažalost, Prokletije su ovih dana pod lupom javnost zbog uništavanja, a posljedice su katastrofalne”, saopštila je Ljiljana Jokić ispred Građanskog pokreta URA.

Prema njenim riječima, u dužini od jedan kilometar, a širini od oko tri metra je probijen put u zaštićenom području. ,,Drveće je obrušeno, prokopana je zemlja i ovo područje sada izgleda daleko drugačije. Ne smijemo dozvoliti da se u našim nacionalnim parkovima vrše ovakva krivična djela. Sada kada imamo ovaku štetu i teren koji se ne može vratiti u stanje kakvo je bilo, odgovorni moraju biti kažnjeni. Osoba koja je inicirala i preduzela radnje bez dozvola i bez znanja nadležnih institucija mora za to i odgovarati”.

Iako su, kako je još istakla, nadležne institucije reagovale čim su dobile informaciju o aktivnostima u NP, očigledno je da se u narednom vremenskom periodu moraju preduzeti konkretne akcije kako bi nadležne institucije bile informisane u najkraćem mogućem roku o bilo kakvim nelegalnim dešavanjima. ,,Nadležna inspekcija je utvrdila da je izvršeno proširenje planinarske staze u dužini od 1000 metara i to oko 400 metra u zoni III i oko 600 metrara u zoni II. Rješenjem inspekcije su zabranjeni dalji radovi i podnesena krivična prijava. Uz to, biće donešena i procjena štete od opasnosti. Svi zajedno moramo raditi na tome da Crna Gora bude ekološka država ne samo na papiru, već i u praksi”, zaključila je Jokić.