Jokić: HE Komarnicu ne treba graditi, u prilog tome je dosta činjenica 

,,URA će sigurno zauzeti čvrsti stav i uraditi sve što je u njenoj moći da sačuva prirodne ljepote ovog područja. Na narednoj sjednici Glavnog odbora razgovaraćemo i o HE Komarnica”, saopštila je Ljiljana Jokić, članica Glavnog odbora i Predsjedništva Građanskog pokreta URA.

Prema njenim riječima, u prilog stavu da ne treba graditi HE Komarnica je jako puno činjenica. ,,Mada sam tek nakon nekog vremenskog perioda postala svjesna da veliki dio stanovništva u Crnoj Gori ne interesuje zaštita zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, poput slijepih miševa recimo, čije bi stanište, kako se to navodi u Elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju HE Komarnica, izgradnja HE Komarnica mogla trajno uništiti, ili to što bi jedan dio vodozemaca nestao, ili što bi bio potopljen veći dio Emerald područja,… Ali, možda će mještane Šavnika i Plužina interesovati to što neće osjetiti korist od ovog projekta i to da se u lijevom boku planirane brane HE Komarnica nalazi ponor koji predstavlja nerješiv hidrološki problem, ili što sa izgradnjom HE Komarnica dobijamo svega par procenata ukupne potrebne energije”, objašnjava Jokić.

Za to što je sjever nerazvijen i zapostavljen trideset godina su odgovorni funckcioneri sa nivoa državne i lokalne vlasti koji svoj posao, kako ističe još Jokić, nijesu obavljali kvalitetno. ,,To zaključujem po problemima koji postoje u ovim gradovima, jer da im je misija bila razvoj sjevera i gradova poput Šavnika i Plužina, stanje u tim gradovima bi bilo drugačije. Ne želi Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) da gradi HE Komarnicu, jer će stanje u gradovim biti bolje i da bi izgradila puteve, jer to nije u njihovoj nadležnosti. Da istinski žele da budemo energetski sigurna zemlja, imali bi neke druge projekte”.

Jokićeva upućuje i na nedovoljnu istraženost područja Komarnice, gdje bi gradnja mogla imati brojne posljedice po Crnu Goru. ,,No, to je za sada samo pretpostavka jer još uvijek nemamo ugovor koji je sklopljen između Crne Gore i Srbije. Mi smo se obratili EPCG kako bi dobili više informacija od značaja za ovo pitanje, a naročito upravo pomenuti ugovor, koji su više puta tražili i predstvnici nevladinog sektora, a nijesu ga dobili. Ukoliko ne dobijemo tražene informacije o tome ćemo obavijestiti javnost, ali ćemo i nastaviti postupak sve dok ne dobijemo ono što nam po zakonu pripada. Od predstavnika EPCG smo mogli više puta čuti da će tu informaciju podijeliti sa građanima, što se do sada nije desilo”.

Trenutak u kojem se svijet trenutno nalazi, prema mišljenju Jokićeve, koristi se kako bi se napravio pritisak pričom o energetskoj krizi kako bi građani pristali i na projekte kao što je HE Komarnica. ,,Više puta smo mogli čuti od stručnjaka koji se bave ovim pitanjem da bismo kombinacijom solarnih i vjetro parkova dobili dva puta više energije nego izgradnjom HE Komarnica. Postavlja se logično pitanje, zašto bi se gradila HE Komarnica i ugrozila životna sredina kada postoje drugi načini za proizvodnju električne energije? Zašto Crna Gora, umjesto da se okrene zelenim vidovima proizvodnje energije bez štete po prirodu, i dalje radi na razvijanju onih vidova stvaranja energije u kojima će se naškoditi prirodnom potencijalu ove države? Neko bi rekao „da je sreće“, a ja ću reći da je više odgovornih i osviješćenih ljudi na pozicijama odlučivanja, ova država bi se razvijala kao ekološka i od toga imala veliku dobrobit u svakom smislu”, zaključuje ona.