Jokić: Forum mladih URE predložiće izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika kojima bi na izbornoj listi bilo najmanje 30 odsto predstavnika ispod 30 godina

,,Forum mladih URE će predložiti da se Zakonom o izboru odbornika i poslanika propiše da na izbornoj listi bude najmanje 30 odsto predstavnika ispod 30 godina, odnosno da među četiri predstavnika jedno mjesto priprada mladima”, saopštila je danas Ljiljana Jokić ispred Foruma mladih Građanskog pokreta URA.

Kako je istakla, jako je mali broj mladih ljudi na pozicijama odlučivanja. ,,Vjerujemo da mladi u ovoj državi moraju da uzmu veće učešće u donošenju odluka i zato smo odlučili da predložimo izmjene Zakona, kako bismo povećali njihovo učešće u svim političkim partijama. Na taj način ćemo konačno imati i mlade u fokusu i rješavanje problema koji opterećuju našu omladinu, a na kojima se do sada nije radilo dovoljno”.

Jokić je kazala da se razmišljalo o više modela kroz koje se može uvećati učešće mladih u donošenju odluka, ali je Predsjedništvo Foruma mladih URE zaključilo da je najkvalitetniji način da se to obezbijedi kroz Zakon o izboru odbornika i poslanika. ,,Tako će biti više mladih na izbornim listama. Naravno, ovo je samo jedna od stvari na kojoj radimo. U narednom periodu ćemo predložiti i Zakon o mladima na kojem radi naš Tim za ravnopravnost. Radimo sve što možemo da mijenjamo stvari”, zaključuje ona.