Jelušić: Sankcionisati sve koji šire govor mržnje, mizoginiju, sadizam i agresivnost

,,U uslovima rastuće nesigurnosti za bezbjednost građanki i građana najvažnije je da institucije sistema, sa svim svojim preostalim integritetom, urade sve da se oni koji šire govor mržnje, mizoginiju, sadizam i agresivnost što prije identifikuju i sankcionišu u skladu sa zakonom. Jedno na taj način može doći do efekta odvraćanja budućih potencijalnih počinilaca sličnih djela”, saopštila je danas poslanica Građanakog pokreta URA i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić.

U trenutku kada je, navodi Jelušić, crnogorsku javnost neprijatno iznenadio još jedan izliv sadističke mizoginije na društvenim mrežama, upućenim kandidatkinji za predsjednicu Draginji Vukasanović Stanković, kao i supruzi aktuelnog predsjednika Države Lidiji Đukanović, suočili smo se sa izlivom nekontrolisane verbalne i fizičke agresije prema kandidatu za predsjednika Jakovu Milatoviću. ,,Stigla je tako još jedna potvrda duboke patologije crnogorske političke scene. Poznato je da u atmosferi nepomirljivih i iracionalnih podjela prva stradaju ljudska prava i žena i muškaraca. U Crnoj Gori evidentno strada svako pravo na slobodno mišljenje i politički stav, najzad i zdravorazumski postulat da se barem možemo saglasiti oko toga da oko nečega nismo i ne moramo biti saglasni.
Ovakav „ekosistem“ mržnje, mizoginije i „izdajništva“ svih boja, nažalost, direktno ugrožava socijalni kapital cijele zajednice”.

Najrazornije posljedice pokazale su se već, smatra poslanica URE, svakodnevno u vršnjačkom nasilju i spremnosti mladih nasilnika da dijele „pravdu“ i palicama presuđuju neistomišljenicima ili prosto nekome ko im nije simpatičan. ,,Zato političke partije u Crnoj Gori moraju da shvate da su u prvom redu one odgovorna za porast nasilja u politici i među mladima, inače sklonijim nekritičkom prihvatanju neprovjerenih stavova i agresivnim istupima. Jedino kroz samokritičko sagledavanje poraznih efekata isključivosti i uskopartijskih interesa moguće je ostvariti zdravije okruženje za sve, a posebno za generaciju koja stiže i ne zaslužuje da stasava u okruženju govora mržnje i nasilnštva”, zaključuje.