Hodžić: Unaprijedićemo upravljanje imovinom primjenom IT tehnologija, Bjelopoljci i Bjelopoljke imaće uvid u realizaciju bilo kog projekta

,,Primjenom IT tehnologija u radu lokalne zajednice, posebno uvođenjem geografskog informacionog sistema (GIS), potencijalnim investitorima ćemo omogućiti da „online“ komunikacijom građani i građanke dobiju sve neophodne informacije o uslovima realizacije bilo kog projekta. Planiramo da u prvoj godini naše vlasti omogućimo Bjelopoljcima i Bjelopoljkama putem opštinskog sajta GIS da imaju uvid u sve podatke o pojedinostima određene lokacije ili objekta i da samo jednim klikom, bez odlaska u Upravu, dobiju informaciju o tome šta se i gde se može graditi. Na ovaj način unaprijediće se upravljanje imovinom u Bijelom Polju”, saopštio je danas potpredsjednik bjelopoljske URE i kandidat za odbornika sa liste dr Dritan Abazović – Može Bijelo Polje – Može Crna Gora Edin Hodžić.

Kako je kazao, to je značajno za investitore koji bi eventualno ulagali u opštinu Bijelo Polje. ,,Sva ta nova radna mjesta značiće i dodatni priliv u budžet grada što će doprinijeti boljoj izgradnji komunalne infrastrukture. Investitori će lako moći da dođu do informacija o svim objektima koji su u javnoj svojini. Mislimo da su do sada to mogli da pronađu pojedinačne informacije preko katastra nepokretnosti, a ovako će sve potrebno naći na jednom mestu. Oformićemo tim ljudi koji će za sve naše sugrađane koji su na privremenom radu u inostranstvu biti na raspolaganju da u njihovo ime prikupe svu potrebnu dokumentaciju i odobrenje za njihove investicije u našem gradu”.

Tokom prvih mjeseci, kako je naveo, kreiraće bazu podataka o svim nepokretnostima Bijelog Polja sa aplikacijama za procese upravljanja imovinom. ,,Za svaku nepokretnost baza će sadržti lokaciju, njenu vrijednost i kako se može koristiti. Građani i građanke Bijelog Polja će moći na sajtu opštine dobiti podatke o nekretninama koje su u vlasništvu grada Bijelog Polja. Korišćenje ovakvog modela za upravljanje imovinom u vlasništvu Bijelog Polja znači jačanje administrativnih kapaciteta, povećanje prihoda, bolju kontrolu troškova, uspešnije upravljanje rizicima i adekvatno održavanje imovine. Kroz ovaj projekat se pokušava da se definitivno smanji cijena za potrebe ovakvih sistema. Trenutno svaka organizaciona jedinica u svom budžetu ima fond za nabavku sistema, za njegovo održavanje, prikupljanje podataka… Ovako, to će se raditi centralizovano čime će se smanjiti troškovi”, navodi Hodžić.

On ističe i da će na ovaj način javna uprava postati bliža građanima i privredi. ,,A kada sve bude gotovo u podatke će imati uvid službe, ali i građani i potencijalni investitori. Ove stvari su bitne zbog budućih investitora koji dolaze u nas grad”, zaključuje on.