Hercegnovska URA: Vlada je “Cataru” opet vratila Bokeljima

Hercegnovska URA u potpunosti podržava potez Vlade Crne Gore, tačnije zahtjev ministarke ekologije, prostornog planiranjaia i urbanizma Ane Novaković Đurović, o vraćanju trajektne linije Kamenari-Lepetani državi.

Pozdravljamo odluku Vlade da stavi van snage zaključak iz 2019. godine kojim je trajekt Kamenari-Lepetani dat na upravljanje kompaniji “Pomorski saobraćaj”.

Ovom odlukom Vlade širom se otvaraju vrata da se transport putnika i vozila preko, kako Bokelji kažu, “Veriga” ponovo, nakon dugog niza godina, vrati svom prirodnom vlasniku a to je država Crna Gora odnosno opštine Herceg Novi i Tivat sa čijih pristaništa se pomenuta usluga odvija.

Kao što je javnosti i poznato, radi se o veoma specifičnoj djelatnosti od opšteg interesa, koja je jedinstvena u našoj zemlji i od koje cijelo društvo mora imati koristi a ne samo  pojedinci ma ko oni bili.

Ovo je veoma unosan posao koji je prije privatizacije ovog društva, opštinama Herceg Novi i Tivat donosio značajne prihode pa je sasvim logično da se ta aktivnost kao i ranije, ponovo uspostavi sve do časa stvaranja neke nove mogućnosti za povezivanje ove dvije obale.

Kao najzapadnija opština u državi, Heceg Novi, zbog svoje geografske pozicije i i integralne nepovezanosti sa ostatkom države uvijek je imala problem brze komunikacije što je razlog više da zavrijedi povoljniji status prilikom odlaska i  povratka kroz formu regresiranih karata što bi stanovnicima ovog grada puno značilo.  

Boka je oduvjek bila riznica pomorstva i pomoraca i kao takva mora i ostati. Zato “Catara” Bokeljima i tačka.