Grad da spriječi novu zgradu na Gorici razmjenom parcela, dobitna opcija za sve

Kako pripreme za izgradnju nove stambeno-poslovne zgrade na Gorici uveliko teku, u urbanizovanom dijelu brda koji nije potpao pod zaštitu Studije, a kako bi realizacija tog projekta svakako narušila reljef brda i produbila komunalne probleme, pozivamo gradonačelnika Podgorice i Glavni grad da u što kraćem roku sjednu za sto sa investitorima, prije započinjanja bilo kakve gradnje i dogovore razmjenu parcela, kako bi se sačuvao i pošumio taj dio našeg najznačajnijeg brda, ukazala je podgorička URA.

URA je ranije ukazivala na naslijeđenu “katastrofalnu plansku dokumentaciju, koja je po obodima Gorice ucrtavala brojne stambeno-poslovne objekte”, po kojoj sada započinje realizacija novog projekta koji bi po pokretu URA dodatno devastirao već devastirano brdo.

“Istina je da je investitor prikupio svu neophodnu dokumentaciju i da izgradnju objekta može započeti u skladu sa lošim Zakonom i još gorim planom. Ali se sve to može preduprijediti i riješiti, u korist Grada, građana i samog investitora, ukoliko gradonačelnik i rukovodstvo gradske uprave pronađu drugu parcelu, kako je urađeno u slučaju gradnje ispod Ljubovića”, ukazala je URA.

U pokretu URA podsjećaju da je vrijeme značajan faktor i da svako odlaganje razgovora Grada sa investitorima, znači ulaganje novca u pripremne radove, kidanje brda i komplikovanje kasnijeg dogovora.

“Vjerujemo da će i investitori, ali i Grad, umjeti da prepoznaju značaj hitnog rješavanja ovog pitanja iz kojeg svi – zajedno sa građanima Podgorice – možemo izaći kao pobjednici”, ukazala je podgorička URA.

Navedena stambeno-poslovna zgrada, za koju je predata prijava gradnje, nalazi se u nepošumljenom i urbanizovanom dijelu brda u ulici Vaka Đurovića, dok URA smatra da se i taj dio Gorice mora zaštititi od dalje gradnje.