Evropski zeleni kroz Rezoluciju snažno uz URA-u i za integraciju Zapadnog Balkana

Zeleni Evrope su na svom redovnom kongresu usvojili Rezoluciju o Zapadnom Balkanu, kao jedan od strateških dokumenata u svom narednom djelovanju.

Građanski pokret URA, kao članica Zelenih Evrope, bio je jedan od inicijatora da se pomenuta rezolucija usvoji, zajedno sa svojim partnerima, zeleno-lijevim organizacijama na Balkanu.

Evropska zelena partija reafirmisala je svoju aktivnu podršku daljoj integraciji Zapadnog Balkana usvajanjem rezolucije kojom su utvrđeni ključni principi za koje će se ova politička grupa u Evropskom parlamentu zalagati.

Za Evropske zelene „Zapadni Balkan je integralni dio Evrope, i u kulturološkom i geografskom smislu, kao i u ekonomskom, i kao takav mora biti dobrodošao i u okviru političke unije. Multietnički, multireligijski i multikulturološki karakter država Zapadnog Balkana predstavlja jedinstven doprinos Evropi.“

Thomas Waitz, ko-predsjedavajući Evropske zelene partije i član Evropskog parlamenta u ime Zelenih Austrije, je istakao:

„Za Evropske zelene nema dileme da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Nastavićemo da sprovodimo kampanju na evropskom nivou kako bismo podstakli evropske institucije da ispune svoje obaveze i ubrzaju politiku proširenja EU u odnosu na Zapadni Balkan.

Partije koje čine Evropske zelene su privržene u pomoći i podršci našim partnerima, partijama zelenih, na Zapadnom Balkanu u njihovom radu ka zajedničkoj evropskoj budućnosti.“

Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Građanskog pokreta URA, povodom usvajanja rezolucije o Zapadnom Balkanu, je naglasio:

„Podrška Evropske zelene partije i njenih članica evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana biće veliki impuls za borbu sa izazovima sa kojima se URA želi uhvatiti u koštac u Crnoj Gori. Ostajemo angažovani u želji da reformišemo naše društvo kako bismo dostigli evropske standarde. Naš cilj je podizanje demokratskih i ekoloških standarda. Zajedničkim naporima, i uz pomoć naših međunarodnih partnera, radićemo na tome da Crna Gora postane jedna od narednih članica Evropske unije. Naša borba protiv organizovanog kriminala i korupcije simbol je evropskog puta koji želimo za Crnu Goru“