Europoslanik Vajs sa Abazovićem: Podržavam URU i njenu borbu protiv kriminala

,,Mi smo izuzetno ponosni na saradnju sa Zelenima Evrope i da njihov poslanički klub unutar Evropskog parlamenta intenzivno pomaže Crnoj Gori na njenom putu prema Evropskoj uniji (EU). Cilj i ove Vlade, a želim da to bude cilj i naredne, jeste promocija zelenih politika i nastavak brendiranja Crne Gore kao ekološke države i zelene destinacije i da nam su u tom kontekstu mnogo značajni savjeti i dobre prakse naših evropskih partnera iz svih zemalja Evropske unije“, saopštio je danas predsjednik Građanskog pokreta URA dr Dritan Abazović na press konferenciji na prostoru kasarne Morača u Podgorici, na kojoj je govorio u društvu predsjednika Zelenih Evrope, europoslanika i člana Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i prudruživanje Tomasa Vajsa.

,,Došao sam prvenstveno da podržim URU na predstojećim parlamentarnim izborima i da pokažem poštovanje za sve ono što je URA do sada uradila, ne samo u korist države, već i u korist evropskog puta. Vođenje države u pogodnim uslovima je, naravno, i dalje posao, ali nije tako težak posao. URA je uspješno vodila državu u polarizovanom ambijentu, u energetskoj krizi, i radila je uspješno i na ekonomskom osnaživanju države”, naveo je Vajs.

Abazović je istakao da je borba za životnu sredinu i bolji standard nerazdvojiva od borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i borbe za pravnu državu. ,,Imamo podršku za transformaciju i profesionalizaciju institucija naše države. Cilj Građanskog pokreta URA, kao i koalicije Hrabro se broji ostaje u potpunosti nepromjenjljiv – a to je da sljedeća vlada koja bude sastavljena nakon izbora 11. juna Crnu Goru uvede u Evropsku uniju. Naš cilj je, dakle, da završimo sve ono što se od nas traže i ispunimo obaveze na evropskom putu i vjerujemo da ćemo uz podršku naših partnera u dobroj atmosferi biti nagrađeni za sve ono što Crna Gora radi u ovom trenutku kao zemlja koja je u potpunosti u spoljnoj politici kompatibilna u potpunosti sa Evropskom unijom. Mi smo primjer kako se stvaraju dobra partnerstva i kako se radi u korist interesa građana Crne Gore, ali i građana EU koji žele da vide proširenje i na zapadnom Balkanu i koji žele da vide ovaj region kao region mira, stabilnosti i prosperiteta“, naveo je Abazović.

Vajs je istakao da je došao i da podrži Crnu Goru na njenom putu ka EU. ,,Cijela EU čvrsto stoji uz Crnu Goru kako bi ona dovršila svoj evropski put, ali nam je za to potrebna proevropska, stabilna većina ovdje u Crnoj Gori. Prvi korak ka tome je uspjeh na predstojećim izborima. Postoje partije koje se deklarativno zalažu za EU integracije, a postoje i one koje su pokazale da su spremne da preduzimaju neophodne korake za spremanje Crne Gore za sljedeće pridruživanje u EU, naročito u pogledu vladavine prava. Uzalud jedna država ima odlične zakone, ako nema vlast koja će te zakone da sprovodi, ako nema konkretne akcije. Zato podržavam URU i njenu borbu protiv organizovanog kriminala, jer je to preduslov za dalji napredak Crne Gore. Čekamo Crnu Goru da se pridruži EU i ujedinimo snage na tom putu”, zaključio je Vajs.