Đurović: Ukidanje Fonda PIO bilo bi kockanje sa sudbinom penzionera

,,Najava gospodina Spajića da će ukinuti doprinose ka fondu PIO, kojim se na najbolji način garantuje sigurnost i stabilnost isplate penzija, nas ozbiljno zabrinjava jer ne vidimo jasnu prihodnu stranu budžeta koja to podržava“, saopštio je danas potpredsjednik Građanskog pokreta i ministar ekonomskog razvoja i turizma URA Goran Đurović.

Kako je kazao, ovakav potez bi nas uveo u više stotina miliona eura minusa koje treba nadoknaditi, ne fiktivnim već stabilnim prihodima koji nikada nisu jasno predočeni javnosti. ,,Ukidanje koncepta međugenerecijske solidarnosti kroz ukidanje doprinosa za penzije bio bi u ovom trenutku veliki rizik sa nesagledivim posljedicama po društvo u cijelini. Sve zemlje svijeta teže da nađu što bolji model održivosti penzionog fonda. U Danskoj i Holandiji imaju ponajbolje modele koji garantuju penzije. Mi ne sporimo da treba raditi na reformi penzionog sistema ali u pravcu da bude još sigurniji i stabilniji a ne da ga uvlacimo u zonu rizika bez jasne vizije kako dalje. Te reforme zahtijevaju vrijeme pa je najava o brzom ukidanju fonda PIO potpuno nepromisljen potez bez jasne analize”, naveo je Đurović.

Istakao je da svi konstituenti buduće vlasti moraju da znaju da svi oni ulaskom u vlast preuzimaju rizik pomenutih reformi. ,,Na kraju još jednom apelujemo da se ovakve stvari ne rade preko noći jer mogu ugroziti kako  ekonomsku stabilnost države tako i održivost fonda PIO koju sada imamo”, zaključuje on.