Đurović: Preispitati davanje dozvola za kondo hotele i program ekonomskog državljanstva

Država mora hitno krenuti sa eliminacijom izdavanja dozvola za kondo hotele i jasno se mora razgraničiti šta je stambena zgrada, a šta hotel, saopštio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA Goran Đurović.

URA je pozvala Vladu da pod hitno reguliše ta pitanja koja su, kako je kazao Đurović, naslijeđena od prethodne vlasti “koja je to i omogućila”.

Kao negativan primjer navodi slučaj davanja dozvole za kondo hotel i uvrštavanje projekta „Liko Soho“ grupe u Baru u program ekonomskog državljanstva, što, kako smatra Đurović, govori o neophodnosti reformi izdavanja građevinskih dozvola i ekonomskog državljanstva.

„Kondo hotel je bio osmišljen od bivše vlasti da bi omogućio zamajavanje javnosti prividom da se gradi hotel a u stvari se radilo o klasičnoj prodaji apartmana. Zbog takvog modela naša obala je na dosta mjesta devastirana i na prvim linijama mora građeni su famozni kondo hoteli umjesto pravih hotela sa 5 zvjezdica koji bi generisali novu vrijednost i obogatili ponudu Crne Gore“, ističe Đurović.

Dodaje da je takav slučaj i sa najavom gradnje kondo hotela u Baru, gdje je investitor od bivše vlasti kupio “najljepše parče zemlje u gradu” po više nego povoljnim uslovima i “najavio pompenzno” gradnju hotela sa pet zvjezdica.

„Investitor je tada pompenzno najavio 1.200 radnih mjesta od kojih na kraju neće biti ništa. Shema sa kondo hotelom je tom istom investitoru dala mogućnost da radi klasičnu prodaju apartmana i još na to da ih prodaje u sistemu ekonomskog državljanstva“, navodi Đurović.

Ukazuje i da će Bar na taj način ostati bez pravog hotela koji mu je prijeko potreban a investitor će, kaže on, prodajom sve 322 jedinice “ostvariti strahovit profit”.

„Sam program ekonomskog državljanstva takođe mora biti izmijenjen jer je na potpuno neprirodan način omogućeno pojedincima da po višestruko većim cijenama prodaju stanove, kako na primorju tako i na sjeveru države“, naglašava Đurović.

Zaključuje da je interesantno da po navedenom slučaju baš niko iz Opštine Bar nije reagovao, iako je sa njim najviše oštećen grad Bar.