Đurović: Jedna od prvih mjera nove vlade mora biti vraćanje mogućnosti plaćanja poreza na dobit u ratama

,,Ukidanje mogućnosti plaćanja poreza na dobit u šest rata, što je do sada bila praksa, veliko je opterećenje za crnogorsku privredu. Na ovaj način crnogorski privrednici dovedeni su u situaciju da moraju odjednom izmiriti cjelokupan iznos poreza što privredi predstavlja veliko opterećenje”, saopštio je danas potpredsjednik Građanskog pokreta URA Goran Đurović.

Prema njegovim riječima, dosadašnja praksa je imala dvije opcije. ,,Prvu – da preduzeća plate avansno i ostvare šest odsto popusta, i drugu – da bez popusta izmire dugovanja u šest jednakih rata. Imajući u vidu da se godišnja kamatna stopa u bankama kreće oko tri odsto, plaćanje u šest rata bez popusta od šest odsto bila je bolja opcija za državni budžet. Jedna od prvih mjera nove vlade mora biti vraćanje mogucnosti plaćanja poreza na dobit u ratama”.

Đurović smatra da bi trebalo razmisliti i o mogućnosti da kompanije mogu reinvestirati porez na dobit u razvoj proizvodnje, nove tehnologije i zelenu energiju, kako bi poboljšali konkurentnost naše privrede. ,,Iskustva privrednika iz regiona govore o takvim mogućnostima, čime im se povećava konkurentnost i olakšava poslovanje, a država dobija nove uspješne kompanije i nove zaposlene radnike”, zaključuje.