Dritan Abazović: Dvije crtice o odgađanju popisa – ili kako je DPS ponizio Spajića, a Spajić državu!

Nikoga ko malo više prati prilike u našoj državi nije mogla da iznenadi vijest o ponovnom odlaganju popisa, jer je to bilo obećanje dato sponzorima koji su odobrili pravljenje nove većine. Iznenađenje je samo činjenica da je Spajić za manje od mjesec dana dokazao da on nije suštinski premijer ove države i da se konci vuku daleko od zgrade Vlade Crne Gore. 

Znalo se da se za mjesec dana ne može promjeniti ništa osim stvaranje lažne medijske slike o navodnom dogovoru sa opzicijom koji je trebalo da posluži za disciplinovanje DF-a. To mu je prošlo, jer je DF-u (čast pojedincima) kao i svakoj partiji nove većine više stalo do vlasti, nego do nekih političkih principa. Ne znam sjeća li se Andrija Mandić da je prije mjesec dana rekao da popis počinje 30. novembra te da dalja odlaganja nijesu prihvatljiva. Ali nije problem što je Spajić izigrao DF, jer su oni i prvi put pokazali da im je svejedno kada će biti popis, veći je problem to što ponižava Monstat kao instituciju. Ovo im već radi po drugi put, te im stajem u profesionalnu odbranu. U Monstatu su već godinu dana imali pripreme, saopštili da su i ranije spremni da izvrše zadatak, pa im je novi premijer prvog radnog dana rekao – da su u zabludi. Istu stvar je uradio i juče. Monstat ujutru saopšti da je sve spremno, a Spajić ih ponizi samo par sati nakon toga i kaže da mu treba još – zamislite 72 sata. Međutim, u svemu je najviše ponizio sebe, i time se opet potvrdila kosmička pravda. 

Da bi apsurd bio veći sam je noć ranije aktivirao nekoliko medija da objave kako je njegov kabinet potvrdio da je sve spremno i da popis kreće po planu, da je ispunio sve zahtjeve opozicije, da bi sat nakon reakcije DPS-a promijenio ploču. Time je samo dokazao ono na šta sam ranije upozoravao. Da on ne upravlja sistemom, nego da je politički objekat koji je instaliran na čelu 44. Vlade. To ne čudi ako znamo da mu je pregovore oko vlade vodio ujak, a da mu je politički otac bio takođe objekat istine “nebeske”, za razliku od ove sky družine koja njega usmjerava. 

I tako, u nedostatku političkog integriteta i spremnosti da se stane iza odluka sopstvene Vlade i ministara, ponižena je država Crna Gora i njene institucije. Jer kako objasniti da će za tri dana sve da bude ok, a isto je bilo po njihovom navodima sve spremno i juče. Kada je riječ o inkluzivnosti, apsolutno podržavam i navijam da svi učestvuju u popisu, ali onda ne treba pominjati softere i popisivače. Trebalo je jasno i glasno reći – popisa neće biti sve dok svaki relevantan politički subjekat na to ne pristane. To nije urađeno jer je jasno da bi to otvorilo pandorinu kutiju da se popis nikada ne održi. Zato se krenulo drugim putem. Spajić je izabrao taktiku koja mu je tražena od sponzora – a to je da sluša samo i isključivo DPS, a ostali su njihova briga. Tako je DPS dobio bitku da se popis odloži prvi put prije mjesec dana, proglasivši veliku pobjedu opozicije samo par dana nakon izglašavanja nove vlade. Juče je to ponovio. Stavio je do znanja da on odlučuje umjesto Spajića i da je Spajiću važnije što misli DPS nego li njegovi partneri u Vladi. Nije nemoguće da mu u subotu 2. decembra isti ovaj DPS ne zatraži ponovno odlaganje. A i ukoliko prihvati popis, prihvatiće ga sa namjerom da njegovi rezultati nikada ne ugledaju svjetlost dana. Već da se u dogovorenoj igri za par mjeseci zamjene uloge. 

Građani moraju znati da Spajića u svemu ovome ne zanima ni država ni popis. Njega zanima novac. I ovo je dio dogovora oko enormnog zaduženja države od kojeg će uzeti procenat za sebe, kao i par projekata koji bi trebalo da se razviju u narednom periodu, čije će benefite dijeliti aktuelni premijer sa nekoliko spoljnih savjetnika i par zvjezdi sa sky-a. Popis njemu treba da posluži kao paravan oko čega će se graditi navodni društveni konsenzus i ventil za oslobađanje energije koja se mora rasuti prije priče o budžetu. Istina je samo da on u politku nije ušao da bi bilo kome “mjerio krvna zrnca”, vec da odradi zadatak i ode. 

Kako god, ovo mu je loša uvertira za ono sto slijedi, jer u nedostaku karaktera i spremnosti da stane iza svojih rijeci, zakomplikovao je narednu fazu, a i potvrdio je sve naše navode o njemu. I kod sponzora se javila određena sumnja može li ovom taktikom sve dovesti do kraja. Kako god bilo, trenutno nema razloga za paniku. Crna Gora se morala suočiti sa ovim. Što se prije desi totalno demaskiranje to će prije zemlja krenuti naprijed. Sada građani vide ko je ko, ko se bori za principe, ko za fotelje, ko ćuti, a ko brani nacionalne interese. Takođe, jasno je ko priča istinu, a ko vara, kao i ko zna donositi odluke, a ko se dnevno guši u sopstvenoj neodlučnosti. 

Danas slijedi mala panika, busanje u prsa kako oni neće dozvoliti dalja poniženja od DPS-a, a sve će se završiti novim sastancima o podjeli dubine. Eto da se i to razotkrije. Ipak, svako ima svoje planove, ali i Bog ima svoje. Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi! Uzmite kokice biće zanimljivo!