Dok mašine i radnici “Puteva” ne rade, asfalt se kupuje u “Bemaxu”; Poništiti štetnu i nepromišljenu odluku

Zbog nepromišljene i štetne odluke odlazećeg ministra urbanizma i ekologije Ratka Mitrovića da zapečati rad asfaltne baze i drobilice/separacije podgoričkog preduzeća “Putevi“, direktnu štetu trpe samo zaposleni u tom preduzeću i svi građani Podgorice. Naime, dok su mašine Puteva ugašene, a radnici neuposleni, to preduzeće u gradskom vlasništvu asfalt kupuje od kompanije Bemax, po ko zna kojim cijenama, šta će na kraju opet platiti svi građani našeg grada, ukazala je podgorička URA.

URA poziva Mitrovića i nadležna lica da uklone plombu sa zapečaćene asfaltne baze i omoguće rad tog gradskog preduzeća, ali i da postave jasan rok – do kada je neophodno pribaviti svu nedostajeću dokumentaciju.

“Samo je teško utvrditi, ko gore želi podgoričkim Putevima – neodgovorni menadžment, koji je samo za nezakonite javne nabavke, posljednjih mjeseci platio kaznu od 15 hiljada eura, ili ministri Mitrović, Milatović, Spajić i odlazeća Vlada, koji se javno slade tužnoj fazi funkcionisanja tog važnog podgoričkog preduzeća“, ukazala je podgorička URA.

URA ističe da podgorička firma, zbog činjenice da je njena asfaltna baza ugašena, sada asfalt kupuje od kompanije Bemax, po ko zna kojim cijenama, a u svakom slučaju “većim nego što bi bila cijena koštanja asfalta, proizvedenog na našoj bazi, sa našim radnicima i našom mehanizacijom“.

“Podgorički “Putevi“ zaslužuju i mogu mnogo bolje. Prvi korak ka njihovom oporavku i jačanju, mora biti dozvoljavanje rada asfaltne baze – nakon formiranja evropske Vlade, a već naredni – promjena katastrofalnog menadžmenta preduzeća, depolitizacija i jačanje kapaciteta. Putevi trebaju i mogu biti nosilac razvoja Podgorice, kompetentan učesnik svih tendera i izvođač najkompleksnijih infrastrukturnij projekata našeg Grada. Umjesto izvlačenja javnog novca u privatne džepove, moramo unaprijediti rad preduzeća i jačati ga – u interesu radnika, Grada i svih građana Podgorice“, ukazala je podgorička URA.